Polttopuu­kauppa kasvoi viime vuonna neljänneksen, kysyntää oli niin että puut loppuivat kesken

Halko- ja klapikauppa kasvoi viime vuonna neljänneksen edeltävästä vuodesta, selviää Luken myyjille suuntaamasta kyselystä.

Moni suomalainen on pyrkinyt pienentämään sähkölaskuaan puulla.

Halko- ja klapikauppa kasvoi neljänneksen vuonna 2022, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Arvio on peräisin polttopuukauppiaille suunnatusta kyselystä.

Etenkin moni sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva on pyrkinyt viime vuonna pienentämään sähkölaskuaan puulla.

Ostetun puun osuus poltetusta on Suomessa Luken mukaan vajaa neljäsosa. Moni on polttanut myös omasta metsästä tai toisinaan pihapuista peräisin olevaa puuta.

Luvuista voi kuitenkin katsoa suuntaviivoja sille, miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja energiakriisi on vaikuttanut Suomessa lämmityspuun ostoon.

Halko- ja klapikauppiaiden määrää ei tarkasti tiedetä. Kysely lähetettiin noin 270 kauppiaalle, joista vastasi lähes 80 prosenttia.

He kertoivat myyneensä viime vuonna polttopuuta yhteensä 54 000 kiintokuutiometriä. Vuotta aiemmin myynti oli 43 000 kiintokuutiometriä. Myynti kasvoi suhteellisesti enemmän suuremmilla myyjillä.

”Useampi vastaajista mainitsi, että kysyntää olisi ollut suuremmille määrille, mutta polttopuut loppuivat kesken”, kertoo yliaktuaari Tuomas Niinistö Lukesta tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat