STT:n saama video: Luola­koirien taipumus­kokeissa koirat ottavat yhteen kettujen kanssa

STT:n järjestöltä saamalla videokoosteella näkyy, kuinka koiria laitetaan ahtaisiin käytävä­muodostelmiin, joissa niitä on odottamassa elävä kettu.

| Päivitetty

Luolametsästyskoiria testataan Suomessa kyseenalaisissa olosuhteissa, joissa voi aiheutua vammoja sekä koirille että kokeissa käytetyille ketuille. Asia käy ilmi STT:n Oikeutta eläimille -järjestöltä (OE) saamasta videokoosteesta.

Kokeissa koiria laitetaan ahtaisiin käytävämuodostelmiin, joissa niitä on odottamassa elävä kettu. Koirien ja kettujen välillä syntyy taistelutilanteita, vaikka se on kielletty Kennelliiton säännöissä.

Järjestön mukaan videot on kuvattu salaa luolakoirien taipumuskokeissa Vihdissä ja Mynämäessä syksyllä 2022. Mynämäen kokeen järjestäjänä on ollut Turun Seudun Mäyräkoirakerho, Vihdissä Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat ja Suomen Kettuterrierit.

Suomen Kettuterrierit on Kennelliiton rotuyhdistys. Molemmat mäyräkoirayhdistykset taas ovat jäseninä Suomen Mäyräkoiraliitossa, joka on Kennelliiton rotuyhdistys.

Videolla on Mynämäen kokeesta tilanteita, joissa koira ja kettu ovat joutuneet kontaktiin toistensa kanssa. Kamerat eivät kuvaa luolastoon sisälle, mutta esimerkiksi kun koira vedetään ulos, näkyy, kuinka se on kiinni ketussa. Videolla kuuluvista keskusteluista käy ilmi, että ihmiset ovat tietoisia tappelutilanteista. Puhutaan, kuinka koira saa hammasta tai todetaan koiran saamat vammat.

Vihdin kokeesta kuvatulla videolla kohtaamisia ei näy, mutta luolaan työnnetty koira huutaa niin, että videon ääni särkyy. Videokooste on kokonaisuudessaan nähtävillä Oikeutta eläimille -järjestön sivuilla.

Pysäytyskuva Oikeutta eläimille -järjestön luolakoirien testaamisesta kuvatusta salavideosta. Kuva testeissä käytetystä ketusta. Kokeiden välillä ketut joutuvat elämään turkistarhamaisissa oloissa.

STT näytti videon alan asiantuntijoille. Heidän mukaansa tilanteissa saatetaan rikkoa lakia.

”Minun näkökulmastani useammassa kohdassa on syytä epäillä, että eläinsuojelu­säännöksiä on rikottu”, sanoo SEY Suomen eläinsuojelu -järjestön poliisitaustainen erityisasiantuntija Toni Lahtinen.

Kohtaamistilanteita voi verrata koiratappeluihin. Eläintenkouluttaja ja eläinlääkäri Anna-Mari Olbricht sanoo videon nähtyään:

”Onhan se eläintappelu, jos eläimet ottavat yhteen. Ja kyllähän niitä yhteenottoja oli videoilla useita”, hän sanoo.

”Olen sitä mieltä, että tämä ei ole enää tämän päivän harrastus, eikä se saisi olla koemuoto.”

Olbricht on jäsenenä Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnassa, joka käsittelee muun muassa luolakoiraharrastamista.

Oikeutta eläimille -järjestön luolakoirien testaamisesta kuvaamalla salavideolla näkyy kuinka koiria laitetaan taistelutilanteisiin kettujen kanssa.

Suomen Mäyräkoiraliiton hallituksen puheenjohtaja Timo Mäkelä pitää mahdollisena, että videoilla näkyvissä tilanteissa saatetaan rikkoa lakia.

”Ilman muuta, jos siinä on nimenomaan näin tapahtunut, että ketulle on aiheutunut kipua, sehän on selvä”, Mäkelä sanoo nähtyään videot.

Mäyräkoiraliitto aikoo selvittää tapahtumia. Mäkelä korostaa, että liitto tuomitsee kaiken toiminnan, missä eläimille aiheutetaan eläinsuojelulain vastaista kipua.

Järjestäjät suostuivat kommentoimaan videon tapahtumia vain sähköpostitse. Turun Seudun Mäyräkoirakerho myöntää, että Mynämäen kokeessa koira ja kettu pääsivät kohtaamaan sääntöjen vastaisesti.

”Pahoittelemme tapahtunutta, valitettavasti ylituomari ei täysin pystynyt Mynämäen kokeessa estämään kontaktia koiran ja ketun välillä.”

Vihdin kokeen kohdalla videoissa ei näy kohtaamisia eikä sellaisista keskustella. Järjestäjät sanovat, etteivät kettu ja koira päässeet kokeessa toisiinsa kiinni. Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat ja Suomen Kettuterrierit vastasivat pitävänsä koiran ääntelyä videolla normaalina ja että se niiden mielestä viittaa innokkuuteen.

Oikeutta eläimille -järjestö on tehnyt videoiden tapahtumista tutkintapyynnön poliisille.

”Pyydämme poliisia tutkimaan, onko tapauksissa aiheutettu eläimille tarpeetonta kärsimystä sekä kettujen että koirien osalta. Lisäksi pyydämme tutkimaan eläinlääkärin ja tapahtuman järjestäjän vastuuta sekä kettujen pitopaikkojen lainmukaisuutta”, järjestön viestintävastaava Kristo Muurimaa kertoo STT:lle.

Suomen Kennelliitto tiedotti myöhemmin lauantaiaamuna puuttuvansa sääntö­rikkomuksiin.

Lue lisää: Suomen Kennelliitto aikoo puuttua luolakoiravideoilla näkyviin sääntö­rikkomuksiin

Luolametsästyksessä käytetään yleisimmin terrierejä ja mäyräkoiria. Metsällä niiden tarkoitus on ajaa ketut, supikoirat ja mäyrät ulos luolapesistään. Taipumus­kokeilla pyritään jalostuksen suunnittelua varten selvittämään koiran sopivuus luolassa työskentelyyn.

Kokeissa käytetään eläviä, tarhalla syntyneitä puna- tai hopeakettuja. Kennelliiton sääntöjen mukaan koiran ja ketun välillä ei saa syntyä taistelutilanteita.

Videon perusteella tämä ei kuitenkaan aina toteudu. Mynämäen koetilaisuudesta kuvatulla videolla käytävärakenne kolisee, kun koira ilmeisesti ajaa kettua takaa. Läsnäolijat keskustelevat tapahtumista.

”Siinä näkee sen koiran iskunkestävyyden. Se saa silmilleen, mutta se ei jätä sitä riistaa”, yksi tilanteessa läsnä olevista miehistä sanoo.

Koira vinkuu ja ujeltaa välillä kovaan ääneen, minkä jälkeen videolla näkyy, kuinka mäyräkoira otetaan ulos käytävän katossa olevan luukun kautta.

”Ei se ole tyhmä koira. Kun se sai kaksi kertaa hammasta, se huomasi, ettei se pääse sieltä niin nopeasti peruuttamaan, niin se jäi puoleenväliin haukkumaan.”

Toisessa Mynämäessä olleessa tilanteessa kuuluu, kuinka käytävässä oleva koira pitää kimeää ääntä. Sitten tumma koira juoksee kameran ohi ja mies poimii sen syliin. Miehet keskustelevat koiran vammoista.

”Katso koiran naamaa, katso sen yläleukaa.”

”Se on pistoreikä.”

”Ei ole kuin pieni reikä.”

”Joo, se oli nimittäin ketun ote.”

”Mutta ei se mitään.”

Mies kantaa rimpuilevan koiran pois. Sen jälkeen kamera kuvaa lankkulattiaa kohdasta, josta koira hetki sitten juoksi. Joku pyyhkii lattiaan jääneitä punaisia pisaroita. Videon kuvannut henkilö näki, että koirasta tippui verta, Oikeutta elämille -järjestö sanoo.

Niin ikään Mynämäessä kuvatussa tilanteessa mies avaa kattoluukun ja videolla näkyy, kuinka terrieri on tarttunut kiinni kettuun. Kettu on tilanteessa ajautunut umpikujaan, eikä se pääse pakenemaan koiraa. Mies nostaa koiran hännästä ja niskasta ylös.

”Kaksi iskua se peruutti, pumppasi helvetin hyvin karkottavan koiran lailla ensimmäisen viisi minuuttia. Toisen iskun jälkeen se muutti työskentelyn täysin, että nyt ei lähdetäkään pumppaamaan, nyt lähdetään painostamaan. Ihan hyvä.”

Videokoosteelta kuuluu ihmisten keskustelu siitä, kuinka joku eläinlääkäri on kieltäytynyt tulemasta valvomaan kokeita niiden raakuuden takia.

”Eläinlääkäri sanoi, että hän ei tule enää tänne ikinä, kun täällä on niin paljon verta”, mies sanoo, ja joku naurahtaa.

Yksi miehistä selostaa ketun ja koiran yhteenottoa.

”Kettu iski ja peruutti helvetin nopeasti takaisin pesään ja jäi odottamaan uutta iskua. –  – Se iski kovaa ja peruutti saman tien ja jäi odottamaan, että tuleeko se sieltä.”

Vihdissä kuvatulla videolla vaaleaa terrieriä yritetään laittaa käytävään, mutta se pyrkii pois. Mies työntää sen silti sisään.

Sisällä koira rääkyy niin, että videon ääni särkyy. Paikalla olevat ihmiset eivät reagoi koiran huutoon, vaan seurailevat, missä kohtaa se menee. Yksi miehistä koputtelee tunnelin kattoa. Koira huutaa lähes yhtäjaksoisesti melkein kaksi minuuttia. Lopulta miehet avaavat tunnelin katon ja koira nostetaan niskasta ylös.

SEY:n Lahtisen mukaan tilanteissa rikotaan useita eläinsuojelulain ja -asetuksen kohtia. Eläinsuojelulain mukaan eläimelle ei saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä, ja eläimen raahaaminen hännästä tai turkista on nimenomaisesti kielletty eläinsuojelu­asetuksessa.

Lahtinen ja eläinlääkäri Olbricht sanovat, ettei koirien ääntely kaikissa tilanteissa ole normaalia.

”Yleisen elämänkokemuksen perusteella uskallan sanoa, että koira kärsii. Olen tehnyt vapaaehtoistyötä maailmalla rescue-tarhoilla, ja koiran ääntely vastaa sitä, kun useampi koira käy yhden päälle. Se on hätääntyneen koiran huutoa”, Lahtinen sanoo viitaten Vihdin terrieriin.

Olbricht sanoo, että Vihdin tilanteessa koiran ääntely voi viitata kauhuun.

”Äänimaailma on aika kirkuva, voisi ajatella, että onko se jopa kauhunsekainen. Koira joutuu tilanteeseen, johon se ei ollut itse menossa ja tietää, että siellä on mahdollisesti taistelutilanne edessä.”

Molemmat asiantuntijat ovat myös sitä mieltä, että koiran laittaminen luolastoon väkisin on väärin.

”Sääntöjen mukaan työntäminen on ehdottomasti kielletty, koiran pitäisi itse mennä sinne”, Olbricht sanoo.

Taipumuskokeissa on sääntöjen mukaan oltava mukana eläinlääkäri. Videon perusteella Lahtinen kuitenkin kyseenalaistaa valvonnan tehokkuuden.

”Laki sanoo, että eläinlääkärin on kiellettävä eläimen käyttäminen, jos hänellä on perusteltu syy olettaa, että eläintä käytetään lain tai sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten vastaisesti. Videolla koira huutaa kuin sitä tapettaisiin”, Lahtinen sanoo ja viittaa edelleen Vihdin terrieriin.

”Koira huusi vaikka kuinka pitkään. Miksei eläinlääkäri puuttunut, vaikka laki velvoittaa? Mielestäni lakia rikotaan ihan selvästi.”

Lahtinen ihmettelee myös eläinlääkärin puuttumattomuutta tilanteissa, joissa koira ja kettu pääsevät toisiinsa kiinni.

Olbricht kertoo hoitavansa eläinlääkärinä metsältä päivystykseen tuotuja luolakoiria. Tilanteet osoittavat, kuinka vaarallista luolametsästys voi koiralle olla.

”Yhteenvedonomaisesti voi sanoa, että kyse on lievistä puruvammoista lähtien aina hyvinkin vakaviin vammoihin asti. Seurauksena voi olla vaativia operaatiota ja pahimmillaan koiran menetys.”

”Tämä on riskimetsästysmuoto, erilainen kuin muut.”

Olbricht sanoo, että luolametsästyksestä olisi syytä keskustella myös koirien jalostuksen näkökulmasta.

”Meidän täytyy varmasti puhua myös siitä, miten vahvaa taisteluhalua luolakoirille jalostetaan. Poistuuko koirista pakeneminen, ja ne menevät taistelutilanteisiin oman terveytensä kustannuksella?”

Mitä voimakkaampaa taistelutaipumusta koirille jalostetaan, sitä suurempi on riski, että ne vammautuvat metsästystilanteissa, hän lisää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat