Takatalvi iskee illalla Etelä-Suomeen, lunta voi tulla kunnolla vielä tiistainakin

Ensimmäinen lumisaderintama pyyhkäisee eteläisen Suomen yli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Viimeistään maanantaina pyryttää myös Keski-Suomessa.

Maanantaiksi on luvassa hyvin huonoa ajokeliä Etelä- ja Keski-Suomessa.

Talviset säät palaavat Etelä-Suomeen lauantai-iltana, kun lounaasta saapuva sadealue tuo mukanaan lumisateita. Keski-Suomessa lunta tupruttaa vasta viikonvaihteessa.

Lauantai-iltana lumisateet saattavat tulla maahan räntänä. Viimeistään yöllä pakkanen kuitenkin kiristyy, ja sunnuntaiaamuun mennessä maassa on todennäköisesti noin 5 senttimetriä lunta, kertoo Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Heikki Sinisalo.

Lauantaina saapuva sadealue viipyy Suomen yllä vain tovin.

”Lumisateeseen voi tulla sunnuntaina vähän taukoa, mutta seuraava lumisadealue saapuu jo huomenna illalla etelästä ja levittäytyy maan keskiosaan maanantaina”, Sinisalo sanoo.

Tuolloin lumipyryt jatkuvat läpi päivän, ja navakka tuuli saa lumen pöllyämään. Ajokeli voi Sinisalon mukaan olla alkuviikosta hyvinkin huono.

Pohjois-Suomeen on luvassa poutaa, mutta kireät pakkaset jatkuvat. Tulevina öinä Lapissa voi Sinisalon mukaan olla jopa 30 astetta pakkasta. Lukemat ovat hänen mukaansa poikkeuksellisia vuodenaikaan nähden.

Myös Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan alueella pakkaslukemat ovat vuodenaikaan nähden korkeita. Alueelle on alkuviikosta luvassa 3–5 asteen pakkasia.

Etelässä lämpötila pysyttelee hieman nollan alapuolella.

”Etelässä pilviä on sen verran sankasti, ettei sää pääse juuri kylmenemään tai lämpenemään”, Sinisalo sanoo.

Toistaiseksi on hankala sanoa, kuinka pitkään talviset säät jatkuvat.

”Osa säämalleista näyttää, että lunta tulisi ihan kunnolla tiistainakin”, Sinisalo sanoo.

Myöskään pakkasten jatkumisesta ei ole tiistain jälkeen varmuutta. Kaikki on kiinni siitä, kuinka matalapaineet asettuvat. Mikäli matalapainerintama ohittaa Suomen itäpuolelta, on Sinisalon mukaan luvassa ”kelpopakkasia”.

Matalapainealue koostuu kuitenkin useista osakeskuksista. Sellaisten liikkeet ovat usein arvaamattomia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat