Espanjalaismiehelle vaaditaan vankeutta – Peitti kasvonsa oikeudessa

Nuorelle espanjalaismiehelle vaaditaan rangaistusta kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Terrorismisyytettä käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa. Syytetty peitti hupulla kasvonsa kameroilta. Miestä avustaa oikeudenkäynnissä asianajaja Joonia Streng (vas.).

| Päivitetty

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi torstaina harvinainen terrorismi­oikeudenkäynti.

Syyttäjät vaativat 22-vuotiaalle espanjalaismiehelle vähintään puolentoista vuoden vankeusrangaistusta kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten. Syyttäjien mukaan hän ei aikonut toteuttaa terrori-iskua Suomessa, vaan hänen aikomuksenaan oli osallistua terroristisena taistelijana jihadiin ja terroristijärjestöjen toimintaan Syyriassa tai Länsi-Afrikan valtioissa.

Syytetty on viettänyt lapsuutensa valtaosin Espanjassa mutta asunut 15-vuotiaasta lähtien Suomessa. Hän myöntää hankkineensa ääri-islamilaisesta aineistoa mutta kiistää kouluttautuneensa terrorismirikoksen tekemistä varten.

Syytetty peitti kasvonsa hupulla oikeudenkäynnin alussa viestinten kameroilta.

Syytteen mukaan mies on kouluttautunut muun muassa käyttämään ampuma- ja teräaseita ihmisiä vastaan, rynnäkkökiväärin kuljettamiseen käyttövalmiina henkilöautossa sekä räjähdysaineiden valmistamiseen ja käyttämiseen.

Hänen epäillään kouluttautuneen myös terrori-iskun suorittavan joukon toiminnan organisoimiseen ja taktiseen toimintaan, tiedusteluun, ihmisten sieppaamiseen, salamurhaamiseen ja terroristin oman turvallisuuden varmistamiseen.

Syytteen mukaan mies on harjoitellut rynnäkkökiväärityyppisellä muovikuula-aseella ampuma-aseen käyttöä maastossa ja rakennusten sisällä erilaisissa taistelunomaisissa tilanteissa.

Miehen epäillään hyödyntäneen kouluttautumisessa laajaa islamistista aineistoa. Mies on hankkinut aineiston muun muassa erilaisten sosiaalisen median ryhmien välityksellä.

Mies on ollut jäsenenä ääri-islamistista materiaalia jakavissa ryhmissä. Hänen epäillään saaneen haltuunsa useita oppaita, joissa opetetaan muun muassa ampuma-aseiden käyttöä ja räjähteiden valmistamista.

Poliisin tietojen mukaan epäilty on myös ilmaissut kiinnostuksensa matkustaa alueille, joissa terroristijärjestöt vaikuttavat. Esitutkinnassa ei kuitenkaan tullut esille viitteitä siitä, että epäilty kouluttautuminen olisi edennyt konkreettisen terrori-iskun valmisteluun saakka.

Kouluttautuminen terrorismirikoksen tekemistä varten on kestänyt syytteen mukaan kaikkiaan noin kahden ja puolen vuoden ajan viime joulukuuhun asti. kouluttautuminen keskeytyi, kun poliisi aloitti esitutkinnan ja pidätti miehen.

Syytetyn puolustus kiistää syyttäjien näkemykset, että mies olisi hankkinut ääri-islamistisen aineiston osallistuakseen terroristiseen toimintaan. Puolustuksen mukaan mies ei ole myöskään perehtynyt kaikkeen aineistoon, jota hänen hallustaan on löydetty.

”Päämieheni on ollut yhteydessä ääri-islamilaisia ajatuksia kannattaviin tahoihin, koska aihepiiri on häntä kiinnostanut. Päämieheni kiistää, että tarkoituksena olisi ollut osallistua terroristisena taistelijana jihadiin Syyriassa tai Länsi-Afrikassa. Päämieheni kiistää, että hän olisi päättänyt valmistella tai tehdä yhden tai useamman terrorismirikoksen”, syytetyn asianajaja Joonia Streng kertoo.

Poliisi epäili miestä alun perin pelkästä ampuma-aserikoksesta. Sen esitutkinnan yhteydessä miehen hallusta löydettiin ääri-islamistista aineistoa, joka johti terrorismirikosepäilyyn.

Alkuperäinen epäily ampuma-aserikoksesta ei johtanut ikinä syyteharkintaan. Tutkinnan kohteena ollut ase paljastui ilma-aseeksi, jonka hallussapito ei edellytä lupaa.

Keskusrikospoliisilla on parhaillaan käynnissä toinenkin esitutkinta epäillystä kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

28-vuotiaan suomalaismiehen epäillään syyllistyneen kouluttautumisrikokseen sekä terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn törkeään ampuma-aserikokseen.

Tekojen epäillään liittyvän äärioikeistolaiseen ideologiaan ja toimintaan.

Suomessa on annettu tähän mennessä ainoastaan yksi langettava terrorismituomio.

Se tuli Turun puukotustapauksesta. Marokkolainen turvapaikanhakija Abderrahman Bouanane puukotti kaksi naista kuoliaaksi ja haavoitti useita Turun keskustassa 18. elokuuta 2017.

Bouanane tuomittiin elinkautiseen vankeuteen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Lue lisää: Krp: Terrorismi­rikoksesta epäillyn espanjalais­miehen tapaus siirtyy syyte­harkintaan

Lue lisää: Poliisi epäilee suomalaismiestä kahdesta terrorismi­rikoksesta, taustalla ääri­oikeistolainen ideologia

Lue lisää: Tällainen on terrorismi­rikok­sista epäilty kolmi­kymppi­nen – Johtaa ”kansallismielistä” yhdistystä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat