Varusmiesliitto ja Raja tyrmäävät oven avaamisen erikoisrajajääkärikoulutukseen kasvisruokavaliota noudattaville.
Yle uutisoi rajoituksesta maanantaina. Alokkaaksi ei oteta myöskään muita erityisruokavaliota noudattavia, kuten herkästi oireilevia laktoosi-intolerantikkoja, keliaakikkoja tai vegaaneja.
”On hyvä, että erityisruokavaliot ja ruokarajoitteet huomioidaan enenevissä määrin tavallisissa palvelutehtävissä, mutta ihan joka tehtävässä se ei ole mahdollista”, sanoo Varusmiesliiton puheenjohtaja Elina Riutta.
”Me ymmärrämme, että erityiskoulutus järjestetään haastavissa puitteissa ja olosuhteissa.”
Liitolle on tärkeää, että jokaisella on mahdollisuus suorittaa asepalvelus. Erityistehtävät ovat kuitenkin paikkoja, joihin hakeudutaan erikseen. Riutan mukaan rajoitus ei siksi ole syrjivä.
”Ymmärrämme sen, ettei jokaiseen tehtävään voi kouluttaa kaikkia.”
Rajaus on tehty, sillä rajavartiolaitoksen tehtävänä on kouluttaa asevelvollisia erityisen vaativiin ja pitkäkestoisiin sodanajan tehtäviin, kertoo erikoisrajajääkärikomppanian päällikkö Jaakko Hirvonen.
Perusteluna on muun muassa se, että sodanaikana ruokarajoitteiden huomioiminen ei välttämättä olisi mahdollista. Sodanaikana pitää myös tarvittaessa pystyä syömään mitä luonnosta löytyy.
Fakta
Erikoisrajajääkärin koulutus
Koulutusta antaa raja- ja merivartiokoulun erikoisrajajääkärikomppania Imatralla.
Komppania on yleiseen asevelvollisuuteen perustuva varusmiesyksikkö.
Kurssin osallistujat valitaan valintakokeella tammikuussa. Koe sisältää fyysiset ja psykologiset soveltuvuustestit sekä lääkärintarkastuksen.
Hakijalta vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa ja terveyttä. Rikosrekisterin on oltava puhdas.
Hakijalla ei saa olla kroonista ihottumaa tai allergioita, herkästi oireilevaa laktoosi-intoleranssia, keliakiaa, vegaani- eikä muita erityisruokavalioita. Hakijalla ei saa olla muun muassa myöskään vaikeita ihotauteja eikä pitkäaikaista säännöllistä lääkitystä vaativia sairauksia.
Lähde: Raja
Rajajääkärin koulutuksessa opetetaan muun muassa valmistamaan ruokaa porosta ja kalastamaan. Jos koulutuksessa kerättäisiin pelkkää kasviperäistä ruokaa, sitä pitäisi kerätä enemmän. Aikaa keräämiseen kuluisi paljon.
Lisäksi kasvisruoka ei takaa Hirvosen mukaan riittävää energiansaantia – ei edes rauhanajan koulutuksessa.
”Ja meidän pitää pystyä takaamaan palveluturvallisuus rauhanajan koulutuksessa.”
Hirvosen mukaan riittävä energiansaanti edesauttaa sitä, että yksilö pysyy toimintakykyisenä koulutuksen aikana. Lisäksi se auttaa palautumaan päivän rasituksesta ja mahdollistaa koulutuksen jatkamisen.
”Tämä kaikki lisää yksilön omaa kokonaisturvallisuutta.”
Koulutuksen maastopäivinä energiakulutus voi olla yli 8 000 kilokaloria päivässä tai enemmänkin. Kulutus on näin suurta, sillä tehtävässä liikutaan pitkiä matkoja jalan tai hiihtäen ja kannetaan painavia varusteita. Energiakulutusta lisää erilaiset fyysisesti raskaat harjoitukset.
”Maastossa ollaan päiviä niin, ettei ole varaa tukeutua levätessä rakennuksiin. Maastossa nukkumisen jälkeen seuraavana päivänä voi olla jälleen edessä pitkä siirtymä.”
Riutan mukaan sillä ei ole väliä, liittyykö ruokarajoite vakaumukseen, sairauteen tai valintaan. Hänkin painottaa sitä, että rajoitus on tehty turvallisuussyistä.
Erityisruokavaliolla olevilla on välillä esimerkiksi huoltokatkojen vuoksi hankaluuksia tavallisillakin metsäleireillä. Erityistehtävissä hankaluudet voivat olla turvallisuusriski pitkien huoltoyhteyksien vuoksi. Esimerkki vaaratilanteesta on pähkinäallergikon saama allerginen reaktio.
Hirvosen mukaan rajauksesta viestitään avoimesti ja selkeästi. Hänen tietojensa mukaan rajaus ei ole vaikuttanut hakijoiden määrään. Aikana, jona yhä useampi on kasvissyöjä, koulutus ei ole kärsinyt hakijapulasta.
”Hakijamäärät ovat olleet vuosien aikana tasaisessa kasvussa.”
Hirvonen huomauttaa, että asevelvollisuuslaki antaa oikeuden valita asevelvollisia erikoistehtäviin valintakokeella.
Moni kasvissyöjistä ja vegaaneista noudattaa ruokavaliota omasta valinnastaan, ei pakosta. Hirvonen ei ole kuullut, että joku ruokavaliota noudattava olisi koulutuksen ajaksi siirtynyt pois ruokavaliostaan. Se olisi toki mahdollista.
Yleisen palveluksen osalta Varusmiesliitto toivoo, että erityisruokavaliot otettaisiin nykyistä paremmin huomioon. Vaikka kehitystä on liiton arvion mukaan tapahtunut, parannettavaakin olisi. Esimerkiksi selvityksessä olevaan uuteen palveluskelpoisuusluokkaan B2 voisi liiton mukaan ottaa diabeetikot.
Esimerkiksi tällaista aamupalaa oli tarjolla Upinnimen maastoleirillä vuonna 2020. Kokonaisuuteen kuului puolikkaan pakin kannen verran puuroa, purkki maitoa sekä leipää, voita juustoa ja leikkelettä. Bonuksena oli pieni purkki mehukeittoa.