Kaupungin­johtaja­kisassa erikoinen tapaus: Joku haki johtajaksi toisen nimissä

Keskiviikkona päättyi haku Joensuun kaupunginjohtajaksi.

Joensuun kaupungintalo

Joensuun kaupunginjohtajahaussa on käynyt ilmi, että yksi hakijoista ei ollut hakenut kaupunginjohtajan paikkaa itse, vaan joku oli jättänyt hakemuksen hänen nimissään, tiedottaa Joensuun kaupunki. Keskiviikkona päättyneessä haussa oli hakijoita yhteensä 22.

Kaupunki sai torstaina yhteydenoton, jossa kerrotaan toisen nimissä tehdystä hakemuksesta sen jälkeen, kun lista hakijoista oli mennyt julki. Hakijalista on vedetty pois kaupungin sivuilta.

Hakijoiden joukossa saattaa olla myös muitakin, joiden nimissä hakemuksia Joensuun kaupunginjohtajaksi on tehty.

Kaupunki kertoo tiedotteessaan Ylen uutisoineen, että kaupunginjohtajaksi hakeneiden joukossa oli Tiktokista ja muista somekanavista julkisuuteen nousseita ihmisiä, joiden nimissä hakemuksia oltaisiin jätetty. Ylen mukaan kyse on nettikiusaamisesta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen sanoo, että he ovat pahoillaan kiusaamisen kohteeksi joutuneiden puolesta.

”On hyvin ikävää, että meidän hakuprosessiamme on käytetty työkaluna kiusaamiseen. Selvitämme, kuinka jatkossa estämme tällaisen toiminnan”, sanoo Nuutinen tiedotteessa.

Kaupunki on käyttänyt hakemuksien vastaanottamiseen Laura-järjestelmää, jossa ei vaadita vahvaa tunnistautumista. Kaupungin mukaan sitä käytetään, jotta kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus jättää hakemus.

”Hakemusten käyttäminen nettikiusaamiseen on meille täysin uusi ilmiö, tällaista ei ole tullut koskaan ennen vastaan. Meidän täytyy pohtia, vaaditaanko hakemuksiin jatkossa vahva tunnistautuminen”, sanoo Joensuun kaupungin vs. henkilöstö- ja yhteysjohtaja Satu Huikuri tiedotteessa.

Joensuun kaupunginlakimies Mikko Kärkkäinen muistuttaa tiedotteessa, että toisen henkilön nimellä esiintymisestä saattaa tulla seurauksia.

”Hakemuksen täyttäminen toisen henkilön nimissä voi täyttää rikoksen tunnusmerkit. Kyseessä voisi olla tapauksesta riippuen esimerkiksi identiteettivarkaus tai asiakirjan väärennös”, sanoo Kärkkäinen.

Joensuun kaupunki pyytää ihmisiä olemaan yhteydessä kaupungin kirjaamoon, mikäli heidän nimeä on käytetty hakemuksessa väärin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat