Mitään lumivyöryä ei ehkä ollutkaan, retkeilijät saattoivat vain pelästyä

Retkeilijät olivat erkaantuneet toisistaan ja pelästyneet. Metsähallitus ei ole löytänyt merkkejä lumivyörystä, mutta kova lumituisku hankaloittaa kartoitusta.

UKK-puisto sijaitsee Lapissa Saariselän kupeessa. Puistossa sijaitsee monia eri pituisia vaellusreittejä.

Urho Kekkosen kansallispuistossa ei välttämättä tapahtunutkaan keskiviikkona lumivyöryä. Metsähallitus tiedottaa, että sen työntekijät ovat torstaina käyneet läpi kansallispuiston aluetta, ja mitään merkkejä lumivyörystä ei ole.

Keskiviikkona tiedotettiin laajasti, että UKK-puistossa olisi ehkä tapahtunut lumivyöry. Alueella oli keskiviikkona kova lumituisku, ja pelastuslaitos etsi paikalta kolmea mahdollisesti kateissa olevaa ihmistä. Jo keskiviikkona kävi kuitenkin ilmi, että henkilöt olivat jostain syystä joutuneet erilleen toisistaan ja se oli aiheuttanut hätäilmoituksen, mutta pelastukselle ei ollut kohteessa tarvetta.

Myös päivystävä palomestari totesi keskiviikkona HS:lle, ettei UKK:ssa välttämättä ollut oikeasti lumivyöryä.

Metsähallitus tiedottaa, että sen työntekijät eivät myöskään ole löytäneet lumivyöryn merkkejä Siliäselän ja Pälkkimäojan välisestä kurusta.

”Apua hälyttäneet retkeilijät erkaantuivat keskiviikkona toisistaan kovassa lumisateessa ja pelästyivät, että osa seurueesta oli jäänyt lumivyöryn alle ja tekivät lumivyörystä hätäilmoituksen. Kova lumisade voi yllättää vaeltajat loivemmillakin osuuksilla. Umpihanki on raskas kulkea. Toivomme, että vaeltajat eivät ota tällaisella säällä ylimääräisiä riskejä”, aluejohtaja Pirjo Seurujärvi Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo tiedotteessa.

Tosin torstainakin alueen kartoittamista on hankaloittanut kehno sää. Metsähallitus on pyytänyt alueella liikkuvilta poronhoitajilta vinkkejä, jos maastosta löytyy lumivyöryn jälkiä.

UKK-puisto sijaitsee Lapissa Saariselän kupeessa. Puistossa sijaitsee monia eri pituisia vaellusreittejä. Epäilty lumivyörypaikka sijaitsee Siliäselässä, noin 25 kilometrin päässä Kiilopäältä.

Siliäselkä on reilut 600 metriä korkea tunturi. Se sijaitsee noin kuusi kilometriä Sokosti-tunturista pohjoiseen. Sokosti on Itä-Lapin korkein tunturi.

Seurujärvi kertoo tiedotteessa, että puiston viralliset reitit kulkevat sellaisissa paikoissa, joissa lumivyöryjen riskejä ei ole. Hän myös toteaa, että retkeilijöiden kannattaa olla realistisia omien taitojen ja voimien suhteen.

”Saamme säännöllisesti yhteydenottoja asiakaspalveluumme, jossa pyydetään hakemaan uupuneita retkeilijöitä maastosta. Retkeilijöiden pelastaminen tunturista on aina iso operaatio ja hädän pitää olla todellinen”, Seurujärvi sanoo tiedotteessa.

Lapissa voi olla lumivyöryjä, esimerkiksi Tunturi-Lapissa niitä on koettu jo useita tänä talvena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat