Itärajalla asuvat Kunnakset iloitsivat Nato-oven avautumisesta – ja saivat onnittelu­soiton länsirajalta

Värtsilässä Venäjän rajan läheisyydessä asuvat Anneli ja Pekka Kunnas ovat odottaneet, milloin Suomen Nato-jäsenyys varmistuu. Nyt odotus on vihdoin ohi.

Värtsiläläiset Anneli ja Pekka Kunnas istumassa pihakeinussaan toukokuussa 2022. Kunnasten piha rajautuu rajavyöhykkeeseen, josta takana näkyvät kyltit varoittavat.

Uni ehti saavuttaa Anneli Kunnaksen ennen torstain myöhäisillan uutisia Turkin Ankarasta.

Anneli ja Pekka Kunnas asuvat itärajalla Pohjois-Karjalassa Tohmajärven Värtsilässä. Suomen ja Venäjän välinen rajavyöhyke alkaa Kunnasten pihasta.

Heti perjantaiaamuna Anneli Kunnas luki uutisen verkkolehdestä: Turkin parlamentti oli viimeisenä Nato-maana hyväksynyt myöhään torstai-iltana Suomen Nato-jäsenyyden.

Pian puhelin soi. Soittaja oli Anneli Kunnaksen äiti Torniosta Ruotsin rajalta.

”Äitini soitti Torniosta ja onnitteli, kun vihoviimein tämä Nato-juttu on nyt selvä. Sanoin, että samalla laillahan se sinäkin asut Nato-rajalla”, Anneli Kunnas sanoo.

”Äiti on seurannut sitä [Suomen Nato-prosessia] hirveän tarkkaan. Ja ymmärtäähän sen. Sodan nähneenä ihmisenä hänellä on erilainen käsitys Natosta ja siitä, jos siihen ei oltaisi päästy.”

Kunnas itsekin on tyytyväinen, että Turkin parlamentti viimein hyväksyi Suomen hakemuksen. Hän oli tyytyväinen jo viime keväänä, kun Suomi päätti hakea jäsenyyttä.

Kunnasten talossa jäsenyyden varmistumista on odotettu siitä saakka.

”Sitähän ei tiedetä, mitä Natoon liittyminen loppujen lopuksi merkitsee. Sitä ei tiedä kukaan, mitä loppujen lopuksi tapahtuu tai mitä voi tapahtua”, Anneli Kunnas sanoo.

Pekka Kunnaksen mielestä Venäjän hyökättyä Ukrainaan Suomella ei ollut muita vaihtoehtoja kuin hakea Naton jäseneksi. Hänen mukaansa oli myös alusta asti selvää, että Suomen Nato-jäsenyys toteutuu ennemmin tai myöhemmin.

Turkin ja Unkarin toiminta ratifioinnin suhteen kiukuttaa häntä yhä.

”Olisi saanut tuo jonniin joutava teatteri jäädä käymättä. Kansainvälistä pelleilyä, jolla ei ollut itse asian kanssa mitään tekemistä. Tällaiselta se näytti rajakansan silmissä.”

Mietityttääkö itärajalla se, miten Venäjä reagoi nyt, kun Suomen Nato-jäsenyys alkaa lähestyä maalia?

”Ei mietitytä, koska Venäjä ei ole esittänyt aggressioita Nato-maata kohtaan. Sen verran uskon, että tuossa viivankin takana löytyy järkeä”, Pekka Kunnas sanoo.

Hän uskoo, että Venäjän paine kohdistuu enemmän entisiin neuvostotasavaltoihin kuten Baltiaan, jossa asuu suuri venäläisvähemmistö.

”Siellä on jo olemassa niin sanottu sisäinen toimija”, Kunnas sanoo.

Koska Kunnaksen pariskunnalle Suomen Nato-jäsenyys on selvästi iloinen asia, aiotaanko talossa juhlia sitä.

”Ei meillä ole muita juhlia luvassa”, Anneli Kunnas naurahtaa ja täsmentää.

”Pekalla on syntymäpäivä ensi viikolla, silloin tehdään kakku, mutta ei muuta. Kukaan ei ole Nato-juhlia suunnitellut ainakaan vielä. Jos joku suunnittelee, niihinhän pitää sitten osallistua.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat