Kuningas Kaarle Kustaa istahti neljäksi tunniksi lounaspöytään Eero Ylitalon kanssa: ”Teki mieli ottaa kuvia annoksista”

Pellon kunnanjohtajan virasta eläkkeelle jäävä Eero Ylitalo sai ainoana suomalaisena kutsun kuningas Kaarle XVI Kustaan torstaiselle juhlalounaalle Luulajaan.

Eero Ylitalo (vas.) kertoi kuningas Kaarle XVI Kustaalle, että juhlalounas on hänen viimeinen virkatehtävä. ”Sovimme, että otetaanpas muistoksi kuva”, Ylitalo kertoo.

| Päivitetty

Harva jää yhtä hienosti eläkkeelle kuin Pellon kunnanjohtaja Eero Ylitalo. Viimeiseksi virkatehtäväksi jäi Ruotsin kuninkaan Kaarle XVI Kustaan juhlalounas.

”Tämä oli hieno päätös virkauralleni. Tästä jäi elämänaikainen muisto”, Ylitalo sanoo.

Juhlalounas järjestettiin torstaina Luulajassa osana kuninkaan maakuntien juhlakierrosta. Kuningas kiertää maakuntakeskukset, koska hänen kruunaamisestaan tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta.

Lounaalle oli kutsuttu hoviväen lisäksi noin 20 vierasta. Vieraana oli Ruotsin pohjoisimman läänin eli Norrbottenin läänin kuntien edustajia: johtavia virkamiehiä ja poliitikkoja.

”Minut kutsuttiin, koska olen tehnyt urani aikana paljon Ruotsin kanssa yhteistyötä raja-asioissa. Olin ainoa suomalainen siellä ja ainoa, joka sai henkilökohtaisen kutsun.”

Lounaalle oli turvatoimet, jonka kaltaisiin ei yleensä Suomessa törmää. Toimet tarkoittivat sekä etukäteen lähetettäviä tietoja kustakin vieraasta että paikanpäällä poliiseja.

”Poliiseja oli enempi kuin Suomessa on monessa kunnassa olemassakaan.”

Ylitalo on tavannut kuninkaan aiemminkin. Syksyllä 2021 hän oli samoissa tiloissa järjestetyllä juhlaillallisella. Erona aiempaan oli muun muassa se, että tällä kertaa Ylitalo sai kunnian istua samassa pöydässä kuninkaan kanssa.

Eero Ylitalo ja neljä muuta vierasta istuivat juhlalounaalla samassa pöydässä kuningas Kaarle XVI Kustaan kanssa.

Lisäksi pöydässä istuivat Norrbottenin lääninherra Lotta Finstorp, Norrbottenin kauppakamari Linda Nilsson, saamelaisten edustaja Stefan Mikaelsson ja nuori lukiolainen Charlotte Albrecht.

Ylitalon mukaan ruoka oli oikein hyvää ja menu hienosti rakennettu. Menun kanssa nautittiin alkoholittomia juomia.

Ruoka-annoksista mieleen jäi etenkin grillattu poronvasan sisäpaisti ja paikallinen jäätelö.

”Jälkiruoka oli rakennettu hienosti kuksaan”, Ylitalo kehuu.

Kuvia hän ei annoksista tohtinut ottaa.

”Teki mieli ottaa kuvia annoksista, mutten kehdannut kuninkaan pöydässä”, Ylitalo sanoo ja naurahtaa.

Hienostuneessa menussa oli paljon paikallisia raaka-aineita.

Kuningas oli noin neljä tuntia kestävällä lounaalla puhelias, sosiaalinen ja helposti lähestyttävä. Pöydässä keskusteltiin muun muassa maaliskuussa alkavasta, EU:n rahoittamasta Tornionjoen ennallistamishankkeesta.

”Kuninkaan mielestä se oli loistava esimerkki Suomen ja Ruotsin konkreettisen yhteistyön tärkeydestä. Hän myös sanoi, että EU rahojen myöntäminen luonnon ennallistamiseen on oikea kohde.”

Ylitalo kehuu kuninkaan Tornionlaakson tuntemusta. Ylitalon mukaan kuningas on jo aikanaan kruununprinssinä kiertänyt aluetta.

Keskustelujen innoittamana Ylitalo myös kutsui kuninkaan kesäksi kalastamaan lohta Tornionjoelle.

”Ei hän ainakaan täysin poissulkenut kutsua”, Ylitalo sanoo hyvillä mielin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat