”Parkano oli täysi kaaos”, sanoo Outi Vuoriranta – Tuhannet joutuivat odottamaan junan korvaavia linja-autoja

Pääradalla tapahtunut sähköratavaurio aiheutti perjantaina jopa tuntien myöhästymisiä junamatkustajille.

Junamatkustajat odottamassa linja-autoa Tampereella perjantaina alkuiltapäivästä.

| Päivitetty

Junaliikenne Tampereen ja Parkanon välillä keskeytyi perjantaina alkuiltapäivästä sähkö­ratavaurion takia. Vaurio saatiin korjattua iltayhdeksältä. VR korvasi välillä kulkevat junat linja-autoilla.

Vaasasta Helsinkiin junalla matkannut Outi Vuoriranta kertoo Helsingin Sanomille, että hän joutui odottamaan korvaavaa linja-autoa seurueensa kanssa vajaan kolme tuntia Parkanossa. Perjantaina aamupäivällä alkanut matka päättyi vasta iltakuuden aikaan.

”Parkano oli täysi kaaos”, Vuoriranta kuvailee.

Vuoriranta seurueineen oli Parkanossa puolilta päivin. Lähituntien aikana linja-autoja tuli vain muutama, vaikka matkustajia oli odottamassa useita satoja. Paikalla oli yksi konduktööri, joka ohjasi ensimmäisiin linja-autoihin ne, joilla oli kiire joko laivaan tai lennolle.

”Se oli sellaista päätöntä ryysimistä. Paikalla oli pieniä lapsia, vanhempia ihmisiä ja koiria. Tilanne ajautui kaaokseen. Kukaan ei ollut organisoimassa tai ohjaamassa mitenkään”, Vuoriranta kuvailee.

Pääradalla tapahtunut sähköratavaurio aiheutti perjantaina jopa tuntien myöhästymisiä junamatkustajille. VR on kertonut, että linja-auto­kuljetuksien saaminen kaikille on ollut suurten matkustajamäärien vuoksi vaikeaa.

Vuorirannan seurue päätti lopulta taittaa matkan Parkanosta Tampereelle taksilla, vaikka taksinkaan saaminen ei ollut helppoa. Taksimatka Parkanosta Tampereelle maksoi noin 170 euroa.

”Meinasimme lähteä liftaamaan, mutta ei siellä ollut juurikaan liikettä. Sattumalta sinne lipui Kihniöstä taksi. Nappasimme sen ja päästiin sillä Tampereelle.”

Tampereella tilanne ei ollut yhtään sen helpompi perjantaipäivällä, vaan pikemminkin kaoottinen, koska junia oli jouduttu perumaan, kuvailee Vuoriranta.

Hänen seurueensa otti ensimmäisen junan, jonka päämääränä oli Helsinki. Näin oli ilmeisesti tehnyt moni muukin, sillä juna oli niin täynnä, että Vuoriranta istui hetken aikaa junan lattialla.

Lopulta Vuorirannan seurue oli Helsingissä kuuden aikaan. Matkan kesto lähes kaksinkertaistui. Vuoriranta harmittelee perjantain tilannetta sekä matkustajien että henkilökunnan puolesta. Hän toivoo, että VR:n henkilökunnalle tarjottaisiin esimerkiksi kriisinhallintaa tällaisten päivien varalta.

Lue lisää: Pääradan pitkäksi aikaa katkaissut vika saatiin korjatuksi ilta­yhdeksältä – tuhannet saivat korvaavan bussikyydin

Myös Helsingistä Kemiin junalla matkaava Nina Lukin sai huomata perjantaina alkuiltapäivästä, kuinka sadat ihmiset joutuivat odottamaan korvaavia linja-autokyydityksiä.

Lukin saapui matkustajajunalla Tampereen rautatieasemalle, jossa ei ollut linja-autoja valmiina, kun hän saapui sinne Helsingistä. Lukin pääsi onnekseen ensimmäisten joukossa linja-auton kyytiin, joka vei Tampereelta Parkanoon. Hän joutui odottamaan linja-autoa lopulta vain vartin.

Asemalle jäi hänen mukaansa ”todella paljon” ihmisiä odottamaan korvaavia linja-autokuljetuksia. Näytti siltä, että linja-autoja ei olisi kaikille saatavilla.

Matkustajille arvioitiin Lukinin mukaan, että viivästystä matkaan tulisi kaksi tuntia. Lukin kertoo suhtautuvansa arvioon skeptisesti, kun ottaa huomioon asemalla odottavat ihmisjoukot ja korvaavat linja-autot, joita ei asemalla näkynyt.

Lukin on matkalla Lappiin yli viikon mittaiselle lomalle. Hänellä on Oulussa vaihto, mutta hän pelkää, että ei ehdi ajoissa paikalle, että pääsisi jatkamaan matkaansa Kemiin, vaan joutuu jäämään Ouluun yöksi.

Lukin kuvaili Helsingin Sanomille, että tunnelma Tampereella oli alkuiltapäivästä huolestunut. Moni linja-autoa odottavista oli hänen tapaansa lomalainen. Moni oli huolestunut, miten junaliikenteen muutokset vaikuttavat heidän lomasuunnitelmiinsa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat