Kuutit asuivat remonttijätteen keskellä, viranomainen lopetti tuet

Mervi-hirven isäntänä tunnetuksi tullutta Markku Harjua epäillään rikoksista. Hän kiistää syyllistyneensä laittomuuksiin.

Nordic Wildlife Caren perustaja Markku Harju ruokki hirveä kotinsa sisätiloissa Mustasaaressa lokakuussa 2019.

Villieläinhoitola Nordic Wildlife Care ei ole mukana tämän vuoden valtionavustusten saajien joukossa.

Helsingin Sanomat kertoi Mustasaaressa sijaitsevan hoitolan ongelmista kesäkuussa 2022. Aluehallintoviraston tarkastusraporttien mukaan muun muassa kuutit ja joutsenet asuivat hallissa romun ja remonttijätteen keskellä, jopa hengenvaarallisissa oloissa.

Ympäristöministeriöstä kerrotaan nyt, että Nordic Wildlife Care ei ole tänä vuonna hakenut valtionavustusta vuoden 2023 toimintaan. Viime vuonna villieläinhoitolalle ehdittiin myöntää avustusta 28 000 euroa, mutta ministeriöstä kerrotaan, että avustusta ei lopulta laitettu maksuun.

Alunperin syynä olivat puuttuvat selvitykset edellisvuoden avustuksen käytöstä. Kun tiedot laiminlyönneistä nousivat esiin mediassa, ministeriö kävi läpi tarkastusraportit. Niiden pohjalta tehtiin päätös valtionavustuksen lopettamisesta marraskuussa 2022.

Läänineläinlääkärin mukaan kuutit hakeutuivat hallin seinustoille suojaan ihmisiltä ja muilta eläimiltä. Kuva huhtikuulta 2022.

HS:n jutun jälkeen poliisi aloitti rikostutkinnan villieläinhoitolan toiminnasta. Kokonaisuudessa tutkittiin eläinsuojelurikosta, luvatonta eläinlääkärinammatin harjoittamista sekä lääkerikosta. Joulukuussa 2022 poliisi tiedotti, että tapaus siirtyy syyteharkintaan kevään aikana.

Eläinsuojelurikoksen tutkinta liittyi puutteisiin eläinten pitopaikan sisätiloissa ja eläinten hyvinvoinnissa. Poliisi teki tilalle tarkastuskäynnin, jolloin todettiin, että tilassa ei ollut enää eläimiä.

Muut rikosepäilyt liittyivät nukutus- ja rauhoitusaineiden luvattomaan käyttöön.

Nordic Wildlife Caren ylläpitäjä Markku Harju on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin ja on kertonut yhdistyksen rakentavan uutta hallia eläimille.

Ympäristöministeriö jakaa vuosittain rahaa rauhoitettujen ja vahingoittuneiden luonnonvaraisten eläinten hoitotoimintaan.

Edellytyksenä tuen saamiselle on muun muassa käytännössä osoitettu kokemus ja osaaminen vahingoittuneiden eläinten hoitamisesta sekä ”erinomainen asiantuntemus” toiminnasta. Tuki voi kattaa enintään 75 prosenttia toiminnan kaikista kuluista.

Vuodelle 2023 valtionavustusta myönnettiin yhteensä 320 000 euroa.

Lue lisää: Markku Harju ”nenutteli” hirveä ja otti satoja villieläimiä hoiviinsa – Kuvat ja raportit paljastavat karun totuuden hoitolasta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat