Täyskaimat saivat lähes identtisen ääni­määrän samassa vaalipiirissä

Matti Heikkinen (kd) ja Matti Heikkinen (kok) pohtivat, tulisiko heidän järjestää yhteisiä vaalitempauksia seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Matti Heikkiset päätyivät alustavassa ääntenlaskennassa tismalleen samaan äänimäärään.

Vaali-iltana Matti Heikkinen (kd) hieraisi silmiään. Oulaisista kotoisin oleva Heikkinen oli saanut alustavan tuloslaskelman jälkeen kelpo äänipotin: 1 663 ääntä.

Heikkinen ei kuitenkaan hieraissut silmiään kansalaisten luottamukselle vaan uskomattoman tuntuiselle sattumalle.

Oulun vaalipiirin toiselta laidalta, Kainuun maakuntakeskuksesta, toinen ehdokas oli saanut Heikkisen kanssa tismalleen saman äänimäärän.

Myös hän on Matti Heikkinen (kok).

HS haastatteli molempia Matti Heikkisiä vaali-illan jälkeisenä maanantaina. Kristillisdemokraattien Heikkinen kuvaili ensitunnelmiaan epäuskoiseksi.

”Epäilin, voiko tämä olla tekninen sekaannus. Että voiko tämä oikeasti olla mahdollista, kun todennäköisyys on aika pieni”, Heikkinen (kd) kertoi.

”Mutta kyllähän se hymyilytti. Aika vekkuli sattuma.”

Myös Kajaanin Heikkinen (kok) huomasi yhteensattuman jo vaali-iltana.

”Eilen [sunnuntaina] illalla tuli ensimmäiset viestit, että katopa, mikä yhteensattuma”, hän kertoo.

”Ei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeään.”

Maanantaina kaikki osapuolet olivat vielä epätietoisia tähtien lopullisesta asennosta. Pitäisikö uskomattomalta tuntuva sattuma paikkansa, vai tulisiko tarkastuslaskenta erottamaan kaksikon?

Keskiviikkoiltana kysymyksiin saatiin vastaukset. Oikeusministeriö vahvisti eduskuntavaalien tarkastuslaskennan tulokset.

Vahvistettu tulos on julkaistu oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelussa.

Lopullisten tulosten myötä molempien täysnimikaimojen äänimäärä nousi hieman. Mutta kokoomuksen Matti Heikkinen onnistui vetämään ratkaisevan kaulan kristillisten Matti Heikkiseen nähden.

Lopulliset tulokset ovat seuraavat: Matti Heikkinen (kok) 1 668 ääntä, Matti Heikkinen (kd) 1 666 ääntä.

Kokoomuksen Heikkinen siis peittosi täysnimikaimansa pienellä, mutta demokratian armottomassa kamppailussa riittävällä marginaalilla.

Tarkastuslaskennan myötä kokoomuksen Matti Heikkinen nousi kristillisten Matti Heikkisen edelle kahden äänen turvin.

Heikkiset eivät tunnusta tunteneensa toisiaan etukäteen. Tai edes koskaan puhuneensa toisilleen.

Heidän tiensä ovat tiedetysti kerran kohdanneet Oulun rotuaarilla vaalitapahtumassa, mutta tuolloin esittäytyminen jäi kampanjakiireiden alle.

Olisiko nyt aika puoluerajat ylittävälle yhteistyölle?

”Moni on tätä ehdottanut. Voisihan sitä kaikenlaisia yhteisiä huumorijuttuja kehitellä”, kokoomuksen Heikkinen naurahtaa.

”Kaima taisi olla kokoomuksen listoilta ehdoilla. Että sikäli voisi hyvinkin olla, että tällaista voisi tulevaisuudessa miettiä”, Heikkinen (kd) pohtii.

”Täytyy varmaan ensi alkuun soittaa kaimalle ja onnitella hyvästä vaalituloksesta.”

Hyvästä vaalituloksesta huolimatta kumpikaan Heikkinen ei tullut valituksi eduskuntaan.

Molempia Heikkisiä on siunattu myös kolmannella tunnetulla nimikaimalla. Hän on Oslossa 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa MM-kultaa vuonna 2011 voittanut maastohiihtäjä Matti Heikkinen.

”Monesti on kysytty, olenko minä se hiihtäjä”, kristillisten Heikkinen kertoo.

Saman kohtalon on jakanut myös kokoomuksen Heikkinen. Eivätkä nimen tuomat kohtaamiset ole tähän jääneet.

”Tapasin nimikaimoja vaalityössä. Mikä ei ole yllätys, sillä Matti Heikkinen taitaa olla Kainuun yleisimpiä nimiä”, toinen Heikkinen toteaa.

”Mutta ei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeään.”

Oulun vaalipiiri oli näissä vaaleissa täysnimikaimojen runsaudensarvi.

Matti Heikkiset eivät nimittäin jääneet vaalipiirin ainoiksi täysnimikaimoiksi. Ehdokkaana olivat myös kokoomuksen Janne Heikkinen (kok) sekä Kristallipuolueen Janne Heikkinen (Kristall).

Jannejen kamppailusta ei tullut yhtä tasaista kuin Mattien. Janne Heikkinen (kok) suhahti eduskuntaan 6 452 äänellä. Toinen Janne Heikkinen (kristall) joutui tyytymään 104 ääneen.

Lusikkansa samaan nimisoppaan Matti Heikkisten kanssa oli lähellä laittaa myös Matti Heikkilä (kesk). Heikkilä sai Oulun vaalipiirissä 2 198 ääntä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat