IL: Matti Saarelaisen antama lahjus­selvitys kadonnut kahdesta eri arkistosta

Ulkomaalaisviraston entisen johtajan Matti Saarelaisen antama selvitys on kadonnut kahdesta eri arkistosta. Selvitys käsitteli lahjusjuttua, joka johti aikoinaan käytännössä Saarelaisen potkuihin.

Matti Saarelainen jäi eläkkeelle suojelupoliisista vuonna 2022.

Vuosina 1998–2004 silloisen Ulkomaalaisviraston (uvi) ylijohtajana toiminut Matti Saarelainen sai tehtävästään käytännössä potkut, koska Saarelaisen alaisen epäiltiin ottaneen lahjuksia vastaan oleskelulupaprosessin myötävaikuttamiseksi.

Saarelaisen vuonna 2003 tapauksesta antama selvitys on kadonnut sekä uvin eli nykyisen maahanmuuttoviraston että sisäministeriön arkistoista, kertoo Iltalehti.

Muut selvityksen asiakirjat ovat Iltalehden mukaan tallessa.

Lue lisää: Entinen sisä­ministeri Ilta­lehdelle: Matti Saarelainen sai käytännössä potkut Ulko­maalais­virastosta

Saarelainen oli nimittänyt lahjusten vastaanottamisesta epäillyn virolaistaustaisen naisen uvin toimistosihteeriksi vuonna 1999.

Tapaus tuli julki vuonna 2003, jolloin silloinen sisäministeri Kari Rajamäki (sd) vaati tapauksesta selvitystä uvilta. Myös keskusrikospoliisi käynnisti asiasta esitutkinnan.

Sisäministeriölle annetun selvityksen mukaan naisen toiminta ei ollut herättänyt viraston johdossa epäilyksiä.

Kadonnut asiakirja koski Saarelaisen antamaa selvitystä tapauksesta ja oli todennäköisesti Saarelaisen itsensä antama. Nyt asiakirja on kadonnut sekä lähettäjän että vastaanottajan arkistosta.

Iltalehden tietojen mukaan Saarelaisella oli tieto lahjusepäilystä, mutta tieto ei johtanut toimenpiteisiin.

Lahjustapaus johti Saarelaisen irtisanoutumiseen uvista. Sisäministerinä toiminut Rajamäki on jälkikäteen kertonut, että hän oli neuvonut Saarelaista eroamaan.

Saarelainen irtisanoutui ja hänet nimitettiin osastopäälliköksi suojelupoliisiin.

Artikkelia tarkennettu 9.4. kello 18.45: Saarelainen ei saanut potkuja kuten jutussa ensin kerrottiin. Sisäministeri Kari Rajamäki kertoi julkisuudessa käskeneensä Saarelaista irtisanoutumaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat