Suomalaisten suhtautuminen huumeisiin muuttuu: Yhä useampi kannattaa rangaistuksista luopumista

THL:n kyselyn mukaan suomalaisten huumekokeilut ovat entistä yleisempiä. Useimmiten kyse on yhden tai muutaman kerran kokeilusta.

Suomalaisten käsitykset kannabiksen riskeistä sekä mielipiteet huumeiden käytön rangaistavuudesta ovat lieventyneet.

| Päivitetty

Suomalaisten suhtautuminen huumeisiin on muuttunut merkittävästi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viime syksynä tekemän väestökyselyn mukaan käsitykset kannabiksen kokeilun ja käytön riskeistä sekä mielipiteet huumeiden käytön rangaistavuudesta ovat lieventyneet. Aiempaa suurempi osa suhtautuu myös kannabiksen laillistamiseen myönteisesti.

Laajasti esillä olleita käyttöhuoneita pitää täysin tai osittain hyväksyttävänä lähes kaksi kolmasosaa, kun neljän vuoden takaisessa kyselyssä osuus oli puolet. Lähes 30 prosenttia ihmisistä olisi valmis luopumaan kaikkien huumeiden käytön rangaistavuudesta, mikä on yhdeksän prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2018 kyselyssä.

Yli puolet ei rankaisisi kannabiksen käytöstä. Noin neljännes katsoo, että kannabista pitäisi voida hankkia laillisesti mihin tahansa käyttöön, ja yli puolet puoltaa kannabiksen saamista ainoastaan lääkekäyttöön.

Päihdetutkimus on toistettu noin joka neljäs vuosi vuodesta 1992 eteenpäin, ja vastaajat ovat 15–69-vuotiaita. Ensimmäistä kertaa kyselyn historiassa kannabiksen säännöllisen käytön riskejä korkeintaan vähäisinä pitäviä on enemmän kuin niitä, jotka pitävät viikoittaisen humalajuomisen riskejä vähäisinä.

”Mielipiteet huumausaineiden käytön rangaistavuudesta ovat selvästi muutoksessa. Tämä vastaa kansainvälisessä keskustelussakin yleistyvää näkemystä, että käyttöön tulisi reagoida ensisijaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon toimin”, sanoo THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen tiedotteessa.

Tuorein kysely osoittaa huumeiden kokeilun ja käytön edelleen yleistyneen. Lähes 30 prosenttia aikuisväestöstä kertoo joskus elämänsä aikana kokeilleensa jotakin huumetta. Yleisimmin on käytetty kannabista, jota kokeilleiden osuus väestöstä on viisinkertaistunut vuodesta 1992.

Myös muita huumeita kokeilleiden määrä on kasvanut, mutta osuudet ovat merkittävästi kannabista pienempiä. Esimerkiksi kokaiinia raportoi kokeilleensa viisi prosenttia.

THL:n kyselyn mukaan huumeiden käytössä on yleensä kyse yhden tai muutaman käyttökerran kokeilusta. Siksi se, että yhtä useampi kyselyn ikähaarukkaan kuuluva on kokeillut jotakin huumetta joskus, ei ole THL:stä yllättävää. Kasvava osuus kohderyhmästä kuuluu niihin, jotka ovat eläneet nuoruuttaan aikana, jona huumeet ovat alkaneet yleistyä Suomessa.

”Aiemmasta tutkimuksesta tiedämme, että erityisesti 1980- ja 1990-luvuilla syntyneiden ikäluokista merkittävä osa on kokeillut huumeita. Tätä taustaa vasten huumeita kokeilleiden aiempaa suurempi osuus väestössä oli melko odotettu tulos”, THL:n erikoistutkija Karoliina Karjalainen sanoo tiedotteessa.

Oikaisu 14.4. kello 19.08: Jutussa puhuttiin virheellisesti yhdeksästä prosentista, korjattu muotoon yhdeksän prosenttiyksikköä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat