Epäillyt kartoittivat Suomen tunneli­verkostoa – Tämä heistä tiedetään

Kahta 45-vuotiasta miestä ja 37-vuotiasta naista epäillään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Kaikki kolme olivat ehdolla kevään eduskuntavaaleissa, ja ovat tuottaneet sisältöä muun muassa YouTubeen.

Vangitsemisoikeudenkäynnit järjestettiin perjantaina Oulun käräjäoikeudessa.

| Päivitetty

Kahta miestä ja yhtä naista epäillään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

Epäiltyjä ovat Marko Heikki Vapa, 45, Mikko Antero Vapa, 45, ja Anne Maria Oikarinen, 37. HS kertoo epäiltyjen nimet jo tässä vaiheessa, sillä tapaus on poikkeuksellinen muun muassa epäillyn rikoksen vakavuuden takia ja siksi, että kaikki epäillyt olivat ehdolla eduskuntavaaleissa. Oulun käräjäoikeus vangitsi heidät perjantaina.

Rikosepäilyn keskiössä on sosiaalisessa mediassa julkaistuja, epäilyjen mukaan salassapidettäviä tietoja.

Poliisi epäilee, että epäillyt ovat keränneet ja julkaisseet sosiaalisen median alustoilla tietoaineistoa, joka luokitellaan salassapidettäväksi.

Epäilty rikos ei ole tapahtunut viranomaistoiminnan yhteydessä, vaan kaikki kolme ovat suomalaisia siviilihenkilöitä.

Lue lisää: Eduskunta­vaali­ehdokkaita vangittiin epäiltynä turvallisuus­salaisuuden paljastamisesta

Epäillyt miehet ovat veljekset, jotka asuvat Pohjois-Suomessa. Oikarinen ja Mikko Vapa puolestaan ovat verkosta löytyvien tietojen perusteella pariskunta.

Kaikki kolme olivat ehdolla kevään eduskuntavaaleissa, mutta kukaan heistä ei tullut valituksi. Mikko Vapa ja Oikarinen olivat kristallipuolueen ehdokkaita, Marko Vapa oli ehdolla Valta kuuluu kansalle -puolueen (VKK) riveistä.

VKK:n ehdokas kertoo verkosta löytyvissä esittelyissään muun muassa urheilutaustastaan ja kuvailee itseään yrittäjäksi ja liikuntatieteiden maisteriksi. Vaalikoneessa mies on maininnut olevansa kiinnostunut ”maailmanpolitiikasta” ja visiokseen muun muassa ”Nato-hakemuksen perumisen ja EU:sta irtautumisen”.

Kristallipuolueen ehdokkaana ollut mies kertoo verkossa koulutuksekseen tietotekniikan filosofian maisterin ja niin ikään ammatikseen yrittäjän. Vaalikoneessa hän on maininnut kiinnostuksen kohteikseen muun muassa ”politiikan ja salaliitot”.

Verkossa kertomansa mukaan hän olisi armeijakoulutukseltaan tiedustelu-upseeri.

Miehet pyrkivät tuloksetta eduskuntaan myös vuosien 2019 ja 2015 vaaleissa. Vuonna 2019 he olivat seitsemän tähden liikkeen ehdokkaita ja vuonna 2015 itsenäisyyspuolueen ehdokkaita.

Oikarinen kertoo verkossa olevansa rakennusinsinööri ja juontavansa myös YouTube-kanavaa näkemyksensä mukaan vaihtoehtona valtamedialle.

Kaikki kolme epäiltyä ovat tuottaneet viime vuosina sisältöä ainakin videopalvelu YouTubeen. Etenkin veljekset ovat olleet aktiivisia myös muualla sosiaalisessa mediassa.

Kumpikin miehistä on jakanut sosiaalisen median kanavillaan esimerkiksi maailmanpolitiikkaan, tunneleihin ja salaliittoteorioihin liittyviä teorioita ja näkemyksiä. Miehet ovat myös esiintyneet samoilla videoilla esimerkiksi Putin-mielisenä tunnetun dosentti Johan Bäckmanin kanssa.

Veljekset näyttävät olleen kiinnostuneita muun muassa tunnelisota-termillä tunnetusta erikoisesta salaliittoteoriasta, johon maailmalla on kuulunut hyvinkin värikkäitä ja vaikeasti uskottavia väitteitä.

He väittävät Bäckmanin videolla muun muassa, että Puolustusvoimat ylläpitäisi Suomessa maan kattavaa tunneliverkostoa. Veljekset myös ylläpitävät karttaa olettamastaan Suomen tunneliverkostosta.

Tutkinnanjohtaja ei ole tarkentanut, mistä tiedoista epäilyissä on kyse ja missä sosiaalisen median palveluissa niitä on julkaistu.

Poliisin epäilyjen mukaan julkaistut tiedot ovat luonteeltaan sellaisia, että ne voivat aiheuttaa vakavaa haittaa Suomen huoltovarmuudelle, maanpuolustukselle ja turvallisuudelle.

”Tiedot ovat olleet julkisesti nähtävillä. Näkyvyyttä ei ole mitenkään rajattu tietylle joukolle”, tutkinnanjohtaja Nurmenniemi kertoi HS:lle perjantaina.

Jo aiemmin julkisuudessa on uutisoitu, että keskusrikospoliisin Oulun yksiköllä on tutkinnassa epäilty maanpetosrikos, jota tutkitaan turvallisuussalaisuuden paljastamisena. Keskusrikospoliisi ei ole aiemmin kommentoinut tutkintaa millään lailla julkisuuteen.

Rikoslain mukaan turvallisuussalaisuuden paljastamiseen voi syyllistyä muun muassa julkistamalla oikeudettomasti tiedon, joka on Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi salassa pidettävä tai jonka paljastuminen voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle, turvallisuudelle, ulkomaansuhteille tai kansantaloudelle.

Turvallisuussalaisuuden paljastamisesta tuomitaan rangaistukseksi lähtökohtaisesti aina vankeutta. Rangaistusasteikko on neljästä kuukaudesta neljään vuoteen.

HS tavoitti epäiltyjen oikeusavustajat ennen vangitsemisistuntoja, mutta he eivät kommentoineet rikosepäilyjä. 37-vuotiasta naista edustava henkilö sanoi, että nainen kiistää epäilyn.

Poliisi jatkaa esitutkintaa nyt muun muassa kuulustelemalla epäiltyjä.

Lue lisää: Eduskunta­vaali­ehdokkaita vangittiin epäiltynä turvallisuus­salaisuuden paljastamisesta

Lue lisää: Poliisi vaatii kolmea vangittaviksi – Epäillyt olivat ehdolla edus­kunta­vaaleissa

Oikaisu 14.4. kello 17.35: Uutisesta poistettu kuva Oulun käräjäoikeuden rakennuksesta. Oikeus ei enää toimi kyseisessä rakennuksessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat