Eduskunta­vaali­ehdokkaita vangittiin epäiltynä turvallisuus­salaisuuden paljastamisesta

Poliisin mukaan rikoksesta epäillyt henkilöt ovat keränneet ja julkaisseet sosiaalisen median alustoilla salaiseksi luokiteltua tietoaineistoa.

Oulun käräjäoikeus.

| Päivitetty

Oulun käräjäoikeus vangitsi iltapäivällä kolme turvallisuussalaisuuden paljastamisesta epäiltyä henkilöä.

Käräjäoikeus vangitsi ensimmäiseksi Mikko Antero Vapan, 45, todennäköisin syin turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

Tekoaika alkaa vuoden 2021 alusta ja tekopaikka on Oulu. Syytteen noston määräpäivä on lokakuussa.

Myöhemmin iltapäivällä oikeus vangitsi toisen epäillyn, Anne Maria Oikarisen, 37, samoin perustein ja samasta rikoksesta. Myös tekoaika ja -paikka ovat samat.

Lopuksi oikeus vangitsi vielä Marko Heikki Vapan, 45, samoilla perusteilla ja samasta rikoksesta epäiltynä.

Asia käsiteltiin suljetuin ovin ja oikeudenkäyntiasiakirjat oikeus määräsi salassapidettäväksi syyteasian käsittelyyn asti.

Keskusrikospoliisin mukaan rikoksesta epäillyt henkilöt ovat keränneet ja julkaisseet sosiaalisen median alustoilla salaiseksi luokiteltua tietoaineistoa.

”Tiedot ovat olleet julkisesti nähtävillä. Näkyvyyttä ei ole mitenkään rajattu tietylle joukolle”, sanoo keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Nurmenniemi HS:lle.

Nurmenniemen mukaan tiedot ovat luonteeltaan sellaisia, että ne voivat aiheuttaa vakavaa haittaa Suomen huoltovarmuudelle, maanpuolustukselle ja turvallisuudelle. Hän ei halua tarkentaa, mistä tiedoista on kyse ja missä sosiaalisen median palveluissa ne ovat olleet nähtävillä.

”En osaa sanoa varmasti, ovatko tiedot yhä nähtävillä jossain. Oletettavasti eivät ole”, Nurmenniemi sanoo.

Turvallisuussalaisuuden paljastamisesta epäillyt miehet ovat iältään 45-vuotiaita ja nainen 37-vuotias.

Kaikki kolme epäiltyä olivat ehdolla tämän kevään eduskuntavaaleissa, mutta ketään heistä ei valittu. Toinen mies ja nainen olivat kristallipuolueen ehdokkaita, toinen mies Valta kuuluu kansalle -puolueen ehdokas.

Miehet pyrkivät tuloksetta eduskuntaan myös vuosien 2019 ja 2015 vaaleissa. Vuonna 2019 he olivat seitsemän tähden liikkeen ehdokkaita ja vuonna 2015 itsenäisyys­puolueen ehdokkaita.

Poliisin mukaan epäillyt henkilöt ovat suomalaisia siviilihenkilöitä. Epäilty rikos ei ole tapahtunut viranomaistoiminnan yhteydessä.

Poliisi jatkaa esitutkintaa muun muassa kuulustelemalla epäiltyjä.

HS tavoitti epäiltyjen oikeusavustajat ennen vangitsemisistuntoja, mutta he eivät kommentoineet rikosepäilyjä.

37-vuotiasta naista edustava Lauri Saarela sanoi, että hänellä on poliisin määräämä ilmaisukielto.

”Hän [37-vuotias nainen] kiistää syytteet ja ottaa raskaasti vapauden menetyksen”, Saarela sanoi.

Rikoslain mukaan turvallisuussalaisuuden paljastamiseen voi syyllistyä muun muassa julkistamalla oikeudettomasti tiedon, joka on Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi salassa pidettävä tai jonka paljastuminen voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle, turvallisuudelle, ulkomaansuhteille tai kansantaloudelle.

Turvallisuussalaisuuden paljastamisesta tuomitaan rangaistukseksi aina vankeutta. Rangaistusasteikko on neljästä kuukaudesta neljään vuoteen.

Lue lisää: Epäillyt kartoittivat Suomen tunneli­verkostoa – Tämä heistä tiedetään

Lue lisää: Poliisi vaatii kolmea vangittaviksi – Epäillyt olivat ehdolla edus­kunta­vaaleissa

Oikaisu 14.4. kello 17.35: Uutisesta poistettu kuva Oulun käräjäoikeuden rakennuksesta. Oikeus ei enää toimi kyseisessä rakennuksessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat