Työntekijä tempautui hihastaan hiekoituskoneeseen ja kuoli – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

Työntekijä kuoli hiekkasirottimeen. Aluehallintovirasto teki työnantajasta rikosilmoituksen, mutta koneen valmistaja on pääosin toiminut oikein.

Hiekoitustöissä ollut työntekijä kuoli hiekkasirottimeen Kuopiossa maaliskuussa. Aluehallintoviraston tarkastuskertomuksen kuvassa näkyy työkone onnettomuuspaikalla.

| Päivitetty

Työnantajan epäillään rikkoneen työturvallisuusmääräyksiä, kun hiekoitusta tehneen työntekijän hiha tarttui hiekkasirottimen akseliin maaliskuussa Kuopiossa. Tapaus johti työntekijän kuolemaan.

Mikä on koneen valmistajan vastuu, jos työntekijä pystyy ylettymään vaarallisesti pyörivään akseliin?

Tapaturma sattui, kun työntekijä oli hiekoittamassa Wille-kiinteistön­huolto­traktorilla, jonka perässä oli Vila-370-mallinen hiekkasirotin.

Työntekijä oli alkanut hajottaa hiekkasirottimessa ollutta paakkuuntunutta sepeliä lumilapiolla. Hän oli käynnistänyt koneen takahydrauliikan pakko-ohjauksella.

Tuolloin miehen hiha todennäköisesti tarttui hiekoittimessa pyörivään sekoitinakseliin. Konevoimalla pyörivä akseli veti miehen hiekkasirottimeen, josta hänet löydettiin kuolleena.

Itä-Suomen aluehallintoviraston tarkastuskertomuksen mukaan työtapaturman mahdollisti se, että hiekkasirottimen suojaritilä ei ollut paikallaan ja työntekijä pystyi ylettymään pyörivään akseliin vaarallisesti.

Virasto teki rikosilmoituksen poliisille, koska sen mukaan työnantaja ei ollut huolehtinut työn ja koneen turvallisuudesta. Valmistajan ei kuitenkaan epäillä rikkoneen lakia.

Kuvassa näkyy hiekoittimen sisäosa. Alhaalla oikealla suojaamaton akseli.

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Sampo Pelkonen sanoo, että lainsäädännössä vastuu työkoneiden turvallisuudesta kuuluu sekä työnantajalle että valmistajalle.

Valmistajan on rakennettava turvallisia koneita ja varustettava ne suojilla niin, ettei tapaturmia ei pääse sattumaan. Laissa todetaan myös, ettei koneen suojien pidä olla irrotettavissa helposti.

Valmistajalle säädetystä vastuusta huolimatta työnantajalla on aina velvollisuus selvittää, onko kone turvallinen, Pelkonen sanoo. Jos se ei ole, työnantajan tulee suojata se.

Kuopion tapauksessa hiekkasirottimeen kuului suojaritilä. Huoltoyrityksen toimitusjohtaja oli kertonut aluehallintoviraston tarkastajalle, että suojaritilä on paikallaan, kun yritys oli ostanut hiekkasirottimen.

Aluehallintoviraston mukaan valmistaja oli myös tehnyt suojaritilästä vaikeasti irrotettavan, kuten laki vaatii. Suojan irrottamiseen tarvittiin työkaluja.

Onnettomuuden sattuessa suojaritilä ei kuitenkaan ollut paikallaan. Työsuojelu­valtuutettu kertoi, ettei hän ollut nähnyt siinä koskaan suojaa. Työsuojelu­päällikön mukaan Kuopion hiekoittimissa ei ole yleensä suojaritilää paikallaan.

Tarkastuskertomuksessa todetaan myös, ettei huoltoyritys ollut tehnyt hiekoittimelle vaarojen arviointia, jossa olisi ollut helppo todeta puute ja suojata kone.

Ylitarkastaja Pelkosen mukaan työnantajan olisi pitänyt arvioida esimerkiksi sitä, miten paakkuuntunut sepeli voidaan hajottaa turvallisesti.

Aluehallintoviraston tarkastusraporttiin liitetty kuva hiekoittimen sisältä. Kuvassa näkyy ylhäältä alas kulkeva suojaamaton akseli, ylhäällä lapion teräsosa ja paakkuuntunutta sepeliä.

Aluehallintoviraston mukaan valmistaja oli siis huolehtinut hiekkasirottimen suojauksesta. Valmistaja oli merkinnyt suojaritilän myös hiekkasirottimen varaosaluetteloon.

Virasto löysi kuitenkin valmistajan osalta yhden puutteen: varaosaluettelossa suojaritilä mainittiin, mutta hiekkasirottimen käyttöohjeissa ei mainita, että suojan on oltava paikallaan konetta käytettäessä.

”Valmistaja oli kyllä valmistanut suojan, ja se näkyy valmistajan varaosaluettelossa, mutta sen enempää valmistaja ei ole kiinnittänyt asiaan huomiota. Jos valmistaja olisi tuonut suojan välttämättömyyden esiin korostetummin, työnantajakin olisi ehkä huomannut, että suojan tulee ehdottomasti olla paikallaan”, ylitarkastaja Sampo Pelkonen sanoo.

Hänen mukaansa maininnan puuttuminen käyttöohjeista ei silti ole merkittävä laiminlyönti. Aluehallintovirasto katsoo, että valmistaja on pääosin hoitanut velvoitteensa.

Kuolemaan johtava työtapaturma on kuitenkin aina vakava asia, Pelkonen huomauttaa.

Hiekoittimiin liittyy myös muita työtapaturmia. Pelkonen muistaa esimerkiksi muutaman vuoden takaisen tapauksen.

”Nuori mies oli hakannut lapiolla paakkuuntunutta hiekkaa samantapaisessa hiekoittimessa. Siitäkin puuttui suoja, ja häneltä meni käsi. Käsi jouduttiin amputoimaan”, ylitarkastaja muistelee.

Aluehallintovirasto aikookin olla yhteydessä hiekoittimen valmistajaan, jotta käyttöohjeissa mainittaisiin jatkossa suojan paikallaanolon tärkeys.

Lisäksi virasto suunnittelee valvontahanketta, jossa tarkastuskohteeksi otetaan hiekkasirottimet ja niiden turvallisuus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat