Kouvolassa paljastui jo toinen laaja amfetamiinivyyhti lyhyen ajan sisällä

Poliisi epäilee Kouvolassa toimineen rikollisryhmän hankkineen Kouvolaan yhteensä yli 70 kiloa amfetamiinia.

Poliisi epäilee, että rikosten taustalla on Kouvolassa toiminut rikollisryhmä.

Kouvolassa toimineen rikollisryhmän epäillään hankkineen ja levittäneen erittäin suuren määrän huumeita vuosien 2020–2022 aikana.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen valmiiksi saaman esitutkinnan mukaan organisaation epäillään hankkineen Kouvolaan yhteensä yli 70 kiloa amfetamiinia.

Laajassa kokonaisuudessa epäiltyjä on kaikkiaan seitsemän. Poliisi epäilee, että rikosten taustalla on Kouvolassa toiminut rikollisryhmä. Ryhmä ei poliisin mukaan ole tunnuksellinen järjestäytyneen rikollisuuden organisaatio.

Tapaus alkoi selvitä vuonna 2021, kun poliisi sai käyttöönsä salatun pikaviesti­sovellus SkyECC:n kautta lähetettyjä viestejä. Pikaviesti­sovellus mahdollistaa käyttäjien välisen viestien vaihtamisen salattuna.

Poliisi kertoo saaneensa viestit käyttöönsä oikeusapu­pyynnöillä lainvalvonta­viranomaiselta Euroopasta.

Rikollisryhmän johtajan epäillään hankkineen Kouvolaan huumeita pääkaupunki­seudulta vuodesta 2020 alkaen. Poliisi epäilee, että sama henkilö järjesteli myös huumeiden kuljetusta, säilytystä sekä levittämistä.

Poliisi kuvailee Kouvolan alueelle tuotujen huumeiden määrää erittäin suureksi ja toimintaa jatkuvaksi.

”Ryhmän keskinäisten viestien perusteella organisaatioon kuuluva henkilö lisäsi amfetamiiniin muita aineita siten, että edelleen levitetyn amfetamiinin määrä on ollut noin 80 kiloa. Pelkästään tuon amfetamiinin katukauppa-arvo on ollut noin 2,4 miljoonaa euroa”, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Esitutkinnassa ryhmään kuuluvalta henkilöltä taka­varikoitiin yli 15 kiloa amfetamiinia. Kaikkiaan poliisi taka­varikoi amfetamiinia noin 19 kiloa.

Lisäksi vuosina 2021–2022 tehdyissä etsinnöissä taka­varikoitiin noin 1 500 Subutex-tablettia, liki 90 000 euroa käteistä ja kone­pistooli.

Tutkinnan varrella paljastui myös kannabis­kasvattamo, jonka epäillään tuottaneen levitykseen kymmenkunta kiloa marihuanaa.

Helsingin poliisi tiedotti viime viikolla toisesta laajasta huume­jutusta, jossa levitettiin yli 100 kiloa amfetamiinia eri puolille Suomea.

Myös tässä, Helsingin poliisin yhdessä Kaakkois-Suomen poliisin kanssa tutkimassa kokonaisuudessa poliisi epäilee, että amfetamiinia levitettiin runsaasti muun muassa juuri Kouvolaan.

Lue lisää: Rikollis­ryhmä levitti yli 100 kiloa amfetamiinia – Yksi vastaan­ottajista töissä puolustus­voimissa

Keskiviikkona julkisuuteen tulleen tapauksen tutkinnan­johtaja, rikoskomisario Lauri Ristola Kaakkois-Suomen poliisista täsmentää, että kyseessä on kokonaan eri tutkinta kuin viime viikolla julkisuudessa ollut. Tapauksissa on myös eri epäillyt yhtä samaa epäiltyä lukuun ottamatta.

Viime viikolla tiedotetussa huumevyyhdissä liettualaisen rikollisryhmän epäillään toimittaneen muun muassa kouvolalaisen henkilön johtamalle organisaatiolle 35 kiloa amfetamiinia viime vuonna. Poliisi takavarikoi näistä Kouvolan haaran huumausaineista 23 kiloa.

Viimeaikaisten esitutkintojen ja suurten amfetamiini­takavarikkojen valossa Kouvolasta näyttäisi muodostuneen yksi Suomen huumekeskittymistä.

”Kouvola on ollut jätevesi­tutkimuksissakin aika korkealla mitattuna muun muassa amfetamiinin käytön määrässä. Suomalaisten kaupunkien kärkipäässä. Tilanne näyttää nyt jatkuvan sellaisena, ainakin jos takavarikkoihin asiaa peilaa”, Ristola sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat