Poliisi­hallitus kielsi Eurosportilta rahapeli­mainonnan – Hallinto-oikeus kumosi kiellon

Hallinto-oikeus katsoi poliisihallituksen aiemmin kieltämän mainonnan olleen osa televisiolähetystä.

Poliisihallitus kielsi Eurosport 1 -kanavalla tapahtuvan rahapelimainonnan. Hallinto-oikeus kumosi kiellon

Helsingin hallinto-oikeus on kumonnut Poliisihallituksen syyskuussa 2021 tekemän päätöksen, jolla Poliisihallitus kielsi Eurosportin rahapelimainonnan.

Poliisihallitus kielsi sakon uhalla Eurosportia markkinoimasta rahapelejä Eurosport 1-televisiokanavalla. Poliisihallitus perusteli päätöstä arpajaislailla. Uhkasakon suuruus oli 800 000 euroa.

Poliisihallituksen kielto koski Ranskasta Suomeen lähettävällä Eurosport 1-kanavalla esitettyjä rahapelimainoksia. Poliisihallituksen mukaan rahapelien markkinointia oli esiintynyt säännöllisesti ja runsaasti useamman vuoden ajan, ja mainonta oli suunnattu Suomeen ja maassa oleskeleville kuluttajille.

Markkinointi näkyi mainoksina Suomeen suunnattujen tv-lähetysten mainostauoilla. Suomessa Veikkauksella on yksinoikeus rahapelien markkinointiin. Poliisihallituksen mukaan mainokset eivät olleet arpajaislain Suomessa sallimia.

Hallinto-oikeus katsoi sen sijaan ratkaisussaan, että Poliisihallitus rajoitti päätöksellään toisesta EU-jäsenmaasta lähetetyn televisiolähetyksen edelleen lähettämistä Suomessa.

Hallinto-oikeuden näkemyksen mukaan poliisihallitus oli lisäksi ottanut käyttöön toisen televisiolähetyksen valvonta­mekanismin sen valvonnan lisäksi, joka lähettäjävaltion on itse toteutettava.

Hallinto-oikeuden mukaan kieltopäätös oli audiovisuaalisia mediapalveluja koskevan direktiivin ja Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytännön vastainen.

”Koska mainonta on osa televisiolähetystä, Poliisihallitus ei ollut voinut arpajaislain nojalla kieltää Eurosportia esittämästä rahapelimainoksia Eurosport 1 (Finland) -kanavallaan”, hallinto-oikeus katsoi.

Päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mikäli se myöntää asiassa valitusluvan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat