Suomalainen hätäkeskuspäivystäjä sai kansainvälisen palkinnon: Miehen pelastumista avannosta pidettiin ihmeenä

Hätäkeskuspäivystäjä Sirpa Moilanen puhutti avantoon pudonnutta liki tunnin puhelimessa.

Ihminen soittamassa hätäkeskukseen.

Suomalainen hätäkeskuspäivystäjä Sirpa Moilanen sai keskiviikkona Euroopan hätänumerojärjestö Eenan palkinnon erityisen ansiokkaasta työstä.

Moilanen auttoi pelastamaan yksin hiihtämässä olleen ja metsämaastossa avantoon pudonneen miehen tammikuussa 2022.

Keski-ikäinen mies oli lähtenyt hiihtämään maastoon metsäautotien varrelta. Kun hän oli ylittänyt syvää ojaa, jää petti ja mies putosi avantoon. Kastuneella puhelimella hän sai kuitenkin yhteyden hätänumeroon 112.

Moilanen oli koko pelastusoperaation ajan, noin 57 minuuttia, puheyhteydessä hätäpuhelun soittajaan, ja kannusti häntä taistelemaan kylmyyttä vastaan. Lähimpään taajamaan oli matkaa noin 15 kilometriä, ulkona oli viisi astetta pakkasta ja vesi oli neljäasteista.

Hätäkeskuslaitoksen mukaan on suoranainen ihme, että henkilö ehdittiin pelastaa hengissä vedestä.

”Hätäpuhelun soittaja oli peloissaan, kylmissään ja hän tiesi, että vaarana oli paleltua kuoliaaksi kylmässä vedessä. Minä olin hänen ainoa yhteytensä avun saamiseen, joten oli tärkeää saada pidettyä hänet linjalla”, Moilanen sanoo tiedotteessa.

Hätäkeskuslaitoksen mukaan ilman hätäkeskuspäivystäjän määrätietoista toimintaa avantoon pudonnutta miestä olisi etsitty aluksi väärästä paikasta.

Lisäksi ilman Moilasen kannustusta hätäpuhelun soittaja tuskin olisi jaksanut taistella avannon reunalla.

Moilanen sanoo tehneensä hätäkeskuspäivystäjän töitä 20 vuotta.

”Mietin, mitä voisin tehdä auttaakseni lämpimänä pysymistä. Päätin, että jumppaaminen olisi hyvä keino – ensin toinen käsi, ja sitten toinen jalka, annoin hänelle yksinkertaisia ohjeita. Pelastajien jalkauduttua maastoon pyysin hätäpuhelun soittajaa huutamaan apua muutaman kerran, ja pitämään sitten taukoa. Teot olivat hyvin pieniä.”

Moilasen mukaan tapaus näytti, miten viranomaistoiminta voi olla saumatonta yhteistyötä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat