Kimalaiset ovat tärkeimpiä luonnon­varaisia pölyttäjiä Suomessa. Niitä on 38 eri lajia. Mantu­kimalaisen jaloissa olevat siite­pöly­vasut ovat täynnä siite­pölyä, mikä kertoo, että kimalais­kuningatar on jo löytänyt pesä­paikan.

Kuningattarien pyydystys

Pölyttäjäkato uhkaa maailman ruoan­tuotantoa, ja Suomessakin on viitteitä pölyttäjä­vajeesta. Uudessa hankkeessa kokeillaan kimalaisten tarhaamista kauppa­puutarhoja varten. Toistaiseksi kimalaisia tuodaan Suomeen Keski-Euroopasta.


Kimalaiskuningattaret ovat heränneet maakoloissaan ja lähteneet liikkeelle. Ne etsivät pesäkoloa ja ruokaa – siitepölyä ja mettä.

Espoon Kauklahdessa, kerros­taloalueen reunalla olevassa metsikössä pölyttäjillä riittää jo puuhaa. Sini­valkoisena hehkuva niitty on täynnä pysty­kiurun­kannuksia ja valkovuokkoja.

Vähitellen harjaantumatonkin silmä havaitsee niityllä elämää. Jokunen tarha­mehiläinen on lennossa, mutta ennen kaikkea suuret kimalais­kuningattaret pörräävät kukkien keskellä. Juuri niitä täällä ollaan etsimässä.

Kimalaishoidon asiantuntija Erkki Kaarnama ja mehiläis­asiantuntija Arto Koljonen kulkevat niityllä haavin ja muovi­purkkien kanssa ja tarkkailevat maastoa. He keräävät kimalais­kuningattaria uutta pölyttäjähanketta varten.

Tarkoitus on kokeilla kotimaisten kimalaisten kasvattamista, jotta kauppa­puutarhoille ja marja­viljelmille saataisiin kotimaisia pölyttäjiä. Lisäksi hankkeessa kehitetään tarha­mehiläisten käyttöä kasvi­huoneissa ja kasvu­tunneleissa.

”Luonnon­pölyttäjät ovat vähentyneet muun muassa torjunta-aineiden käytön vuoksi”, Koljonen kertoo.

Nykyisin tarha­kimalaiset tuodaan Suomeen Keski-Euroopasta. Niiden mukana Suomeen voi päästä vierasta geeni­perimää sekä myös tauteja ja loisia, joita suomalaisilla luonnon­kimalaisilla ei ole.

Kimalaiset ovat Suomessa tärkeimpiä luonnon­varaisia pölyttäjiä, Kaarnaman mukaan paljon parempia kuin mehiläiset.

”Kimalaiset pystyvät lentämään myös hämärässä ja pimeässä sekä kostealla säällä toisin kuin tarha­mehiläiset”, Kaarnama kertoo.

Hän on kasvattanut kimalaisia lapsesta saakka, viitisen vuosi­kymmentä.

Mehiläis­asiantuntija Arto Koljonen (vas.) ja kimalais­hoidon asiantuntija Erkki Kaarnama keräävät kimalaisia hankkeessa, jonka tavoitteena on saada kauppa­puu­tarhoihin kotimaisia pölyttäjiä.

Arto Koljonen pyydystää kimalais­kuningattaren pystykiurun­kannusten kukasta.

Suomessa on tavattu kaikkiaan 38 erilaista kimalais­lajia. Espoolais­niityllä lentelee lähinnä mantu- ja kontukimalaisia.

Kaikkia kiinni saamiaan kimalaisia Koljonen ja Kaarnama eivät kelpuuta mukaan tutkimus­hankkeeseen. Ainoastaan sellaiset otetaan talteen, jotka vielä etsivät pesää.

Keltaiset siitepöly­pallot kertovat, että kimalais­kuningattarella on pesä.

”Emme halua tuhota pesiä”, Kaarnama sanoo.

Oman pesä­kolonsa jo löytäneet kimalais­kuningattaret tunnistaa taka­jaloissa olevasta siite­pölystä. Jos kimalaisella on jaloissaan keltaiset siitepöly­pallot, se päästetään vapaaksi.

Kimalaiskuningatar perustaa uuden pesän valmiiseen onkaloon, esimerkiksi myyrän tai hiiren koloon.

Riittävästi ruokaa kerättyään kuningattaret kömpivät pesään munimaan. Niillä on tärkeä tehtävä synnyttää uusi kimalais­yhdyskunta kasveja pölyttämään.

Pölyttäjä­hankkeeseen valikoituneet kontu­kimalainen (vas.) ja mantu­kimalainen päätyvät seuraavaksi kasvatustarhaan.

Pölyttäjät ovat elin­tärkeitä, mutta hääppöisesti niillä ei mene. Eri puolilla maailmaa on havaittu pölyttäjä­hyönteisten määrän vähentyneen.

Pölyttäjien väheneminen uhkaa heikentää monen viljely­kasvin satoa ja siemen­tuotantoa. Esimerkiksi Kiinassa pölytetään jo nyt omenan­kukkia käsin.

Mehiläiset, kimalaiset ja kukka­kärpäset ovat korvaamattomia ruoan­tuotannolle, sillä yli 75 prosenttia maailman viljely­kasveista tarvitsee hyönteis­pölytystä. Kolme neljäs­osaa ruoka­kasveista on osittain riippuvaisia hyönteisten kuljettamasta siite­pölystä.

Pölytyksestä hyötyvät etenkin hedelmät ja marjat sekä kasvikset ja yrtit. Ilman pölyttäjiä myös esimerkiksi mustikan ja rypsin satotasot jäävät alhaisemmiksi.

Mantu­kimalaisen raidat ovat sitruunan­keltaiset.

Suomessakin on merkkejä pölytys­vajeesta, joskin pölyttäjien määrä on pysynyt vakaampana kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Suomen ympäristö­keskuksen (Syke) Pölyhyöty-hankkeessa selvisi, että pölyttäjät eivät ole Suomessa vähentyneet laajamittaisesti viime vuosi­kymmeninä.

Tutkimuksen mukaan pölyttäjien suurimmat riskit ovat muun muassa sopivien elin­ympäristöjen väheneminen ja mesikasvien heikentyminen.

Pölyttäjille tärkeitä elin­ympäristöjä ovat pellon­pientareet, pellon ja metsän reuna­vyöhykkeet, kesannot ja niityt.

Kedot, niityt, hakamaat ja metsä­laitumet sekä monet muut perinteisen maa­talouden muovaamat elin­ympäristöt ovat käyneet vähiin. Tämä sekä torjunta-aineiden käyttö ja ilmaston­muutos vaikuttavat pölyttäjien määrään.

Pölyttäjät ovat merkittäviä luonnon moni­muotoisuudelle. Lisäksi hyönteis­pölytyksen rahallinen arvo maa­taloudelle on merkittävä.

Pölyhyöty-hankkeessa laskettiin arvio eri viljely­kasvien hyönteis­pölytyksen arvosta. Tulokset osoittivat, että pölyttäjät tuottavat vuosittain Suomen maa­taloudelle noin 50 miljoonaa euroa taloudellista lisäarvoa.

Luonnon­pölyttäjien huvetessa erilaisten pölyttäjä­palveluiden kysyntä on kasvanut: mehiläis­pesiä kuljetetaan Suomessakin tiloille ja viljelmille pölyttämään.

Erityisesti hedelmän- ja marjan­viljelijät ovat alkaneet vuokrata pesiä lähiseudun tarhaajilta.

Toistaiseksi kuitenkin esimerkiksi tomaatinpölytyksessä käytettävät kimalaispesät ovat tuontitavaraa Keski-Euroopasta. Tähän haetaan muutosta kimalais­keräyksellä ja Suomen mehiläishoitajain liiton Kotimaisia pölyttäjiä kaupallisille puutarhaviljelmille - hankkeella.

Onnistuessaan hanke moni­puolistaa pölytys­palvelu­tarjontaa ja vähentää tuonti­pölyttäjien aiheuttamia ongelmia. Samalla tuettaisiin kotimaisten puutarha­viljelmien omavaraisuutta.

Oikaisu 9.5. kello 10.12: Täsmennetty mehiläispesien vuokrausta käsittelevää kohtaa. Vuokrattavat mehiläispesät eivät ole tuontitavaraa Keski-Euroopasta vaan ostokimalaispesät.

Lue lisää: Suomalais­tutkimus: Suosittu rikkakasvi­myrkky osoittautui luultuakin vaarallisemmaksi – kimalaiset sekosivat ja menettivät muistinsa

Lue lisää: Mehiläisiä tappavaa hermo­myrkkyä syydetään Suomen pelloille – Nyt EU vihelsi pelin poikki

Lue lisää: Mehiläisten joukkotuho uhkaa koko maailman ruoantuotantoa – Turussa torjutaan maailmanlaajuista kriisiä tuomalla pisteliäät pölyttäjät puistoihin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat