Suomessa koronaviruspotilaiden määrä on ollut nousussa viime viikkojen aikana.
Nyt on meneillään niin kutsuttu loppukevään epidemia, kertoo Hus-yhtymän infektioylilääkäri Asko Järvinen. Hän arvioi, että epidemia saattaa laantua toukokuun aikana eli kesään mennessä, kuten aikaisempinakin vuosina.
Kevään epidemiasta puhuu myös ylilääkäri Mari Kanerva Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta (Varha). Hän kertoo sairaalahoidossa olleiden potilaiden määrän nousseen alueella kaksi viikkoa sitten, mutta tulleen sitten alas noin puolella.
”Tauti on nostanut päätään”, kuvailee Kanerva.
Uusia tartuntoja selittävät osittain uudentyyppiset viruskannat. Virusmuunnokset kiertävät rokotesuojaa ja aikaisemmin sairastetun taudin antamaa suojaa, kertoo Järvinen.
Tällä hetkellä koronavirustartunnoista yleisin on omikronvariantin XBB.1.5 -alalinja, joka tunnetaan myös nimellä ”kraken”. Variantti on yleisin sekä Uudellamaalla että Varsinais-Suomessa.
Kraken on syntynyt kahden eri omikronvariantin yhdistelmänä, ja sen on arvioitu tarttuvan herkästi. Esimerkiksi Hus-yhtymän koronaviruspotilaista noin puolella oli krakenvariantti, kertoo Järvinen.
Koronapotilaiden määrän nousu on nähtävissä Hus-yhtymässä sekä perusterveydenhuollon vuodeosastoilla että erikoissairaanhoidossa. Varhassa määrä on noussut pääasiassa erikoissairaanhoidossa.
Maanantaina Husissa oli 63 koronaviruspotilasta hoidettavana. Varhassa vastaava luku oli 16 potilasta. Koronaviruspotilaat näyttävät ennen kaikkea olevan monisairaita, keuhkokroonikoita ja pieni osa rokottamattomia
Sairaalahoitoon koronavirustaudin vuoksi joutuvien joukossa on Uudellamaalla tällä hetkellä jälleen joitakin viruskeuhkokuumeesta kärsiviä. Valtaosa sairastaa koronan silti lievänä ja pärjää taudin kanssa kotona, huomauttaa Järvinen.
Teho-osastoJEn koronaviruspotilaiden määrä on ollut koko Suomessa kolmisen viikkoa selvässä kasvusuunnassa pitkän rauhallisemman jakson jälkeen.
Husissa oli hoidettavana maanantaina teho-osastolla viisi koronapotilasta, kun taas Varhassa kolme. Potilaat ovat hyvin iäkkäitä tai monisairaita, kuvailee Järvinen.
”Määrä ei ole suuri, mutta se on poikkeava.”
Tartuntojen kokonaismäärää Suomessa on vaikea arvioida, koska virallisia koronavirusnäytteitä otetaan vähemmän ja ihmiset suosivat kotitestejä.
Järvinen suosittelee ihmisiä ottamaan heille suositellut rokotukset, jos he eivät sellaisia ole vielä ottaneet.
Järvinen muistuttaa, että koronavirus on yhä riski esimerkiksi ikäihmisille ja keuhkokroonikoille. Nuoremmalle väestölle se ei näytä olevan vaarallinen tai johtavan sairaalahoitoon vaan se on yksi hengitysinfektio muiden joukossa, Järvinen kuvailee.