R-kioski myy sähkösavukkeita erillisissä kopeissa – Mistä on kyse?

Alaikäisiltä kielletty, väliaikainen sähkösavukeliike nähtiin Koskikeskuksessa ensimmäisen kerran viime talvena. Keskuspäällikön mukaan liikkeestä ei tullut palautetta suuntaan eikä toiseen.

Väliaikaisen sähkösavukeliikkeen tuotteet eivät näy koppimaisen liiketilan ulkopuolelle. Teksti kopin seinässä kuitenkin kertoo, että kyse on sähkösavukeliikkeestä.

| Päivitetty

Sähkösavukeliike on tehnyt paluun kauppakeskus Koskikeskukseen Tampereella. Vastaavanlainen pop up -mallinen eli väliaikainen, 18 vuotta täyttäneille suunnattu liike nähtiin kauppakeskuksessa viimeksi marras–joulukuussa.

Tälläkin kertaa koppimainen liiketila sijaitsee kauppakeskuksen keskusaukiolla. Myytävät tuotteet eivät näy ulospäin, mutta teksti kopin seinässä kertoo, että kyseessä on sähkösavukeliike.

R-kioskin valikoimapäällikkö Lauri Vatanen kertoo, että liike avattiin huhtikuun alussa ja se toimii kauppakeskuksessa toukokuun loppuun. Sijainti ja hyvä saavutettavuus ovat syitä siihen, miksi R-kioski halusi tuoda liikkeen samaan paikkaan uudestaan.

”Koskikeskuksessa liikkuu paljon täysi-ikäisiä tupakka- ja nikotiinituotteiden ostajia”, Vatanen kertoo sähköpostitse.

”Heitä liikkeen sijainti ja saavutettavuus palveli hyvin.”

R-kioskilla ei ole vastaavanlaisia liikkeitä muualla Tampereella. Aiemmin sillä on ollut samanlainen myymälä ainakin kauppakeskus Myyrmannissa Vantaalla.

Mitä?

Näin sanoo laki

Tupakkatuotteita, tupakan vastikkeita, sähkösavukkeita, nikotiininesteitä tai tupakointivälineitä, jotka on tarkoitettu tupakkatuotteen kuumentamiseen, tai mainittujen tuotteiden tavaramerkkejä ei saa pitää esillä kyseisten tuotteiden vähittäismyynnissä.

Esilläpitokielto ei koske sellaista erillisellä sisäänkäynnillä varustettua myyntipaikkaa, jossa myydään lähes yksinomaan tässä laissa tarkoitettuja tuotteita, jos tuotteita ja niiden tavaramerkkejä ei voida nähdä myyntipaikan ulkopuolelta.

Vatasen mukaan liike toimii nyt samaan tapaan kuin viime talvena. Henkilökunta varmistaa, että liikkeeseen pääsee vain täysi-ikäisiä. Tarvittaessa asiakkaalta kysytään henkilöllisyystodistus.

Koskikeskuksen keskuspäällikkö Reeta Thure sanoo, että talvella yhteistyö toimi hyvin. ”He toimivat vastuullisesti. Liikkeestä ei kantautunut korviini yhtään palautetta. Ei suuntaan eikä toiseen.”

Thure kuvailee liikettä hyvin suojatuksi paikaksi. Hän ei näe sen houkuttelevan lapsia tai nuoria, joita kauppakeskuksessa käy paljon. Liikkeen osalta toimitaan Thuren mukaan samoin säännöin ja käytäntein kuin muidenkin pop up -liikkeiden kanssa.

R-kioski tekee liikkeessä yhteistyötä Philip Morris -tupakkayhtiön kanssa. Vatasen mukaan liikkeessä myydään R-kioskin valikoimaan kuuluvia sähkösavukkeita ja nikotiininesteitä.

Thuren mukaan Koskikeskuksesta voisi löytyä paikka myös pysyvämmälle sähkösavukeliikkeelle. Toistaiseksi mahdollisuutta sellaiseen ei kuitenkaan ole kysytty.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat