Jyväskylä katkaisi lähes 60 vuotta vanhat suhteet, ja nyt se on suomalaistamassa aukion nimen

Syynä nimenvaihdokseen on Venäjän käymä hyökkäyssota Ukrainassa. Aukio on nimetty venäläiskaupunki Jaroslavlin mukaan, joka on ollut Jyväskylän ystävyyskaupunki jo vuodesta 1966.

Jaroslavlin aukio Jyväskylässä kuvattuna vuonna 2014.

Jyväskylä aikoo vaihtaa Viitaniemessä sijaitsevan aukion nimen. Jaroslavlin aukion uudeksi nimeksi kaavaillaan Viitaniemenaukiota.

Kaupungin nimistötyöryhmän ehdotuksesta kirjoitti aiemmin muun muassa Keskisuomalainen.

Syynä nimenvaihdokseen on Venäjän käymä hyökkäyssota Ukrainassa. Aukio on nimetty venäläiskaupunki Jaroslavlin mukaan.

Jaroslavl on ollut Jyväskylän ystävyyskaupunki vuodesta 1966 asti. Jyväskylä kuitenkin keskeytti ystävyyskaupunki­yhteistyön venäläiskaupungin kanssa viime keväänä vain muutama päivä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa.

Aukion nimen muuttamista ei kuitenkaan alettu edistää välittömästi. Keskisuomalainen kertoo, että kaupunginjohtaja Timo Koivisto laittoi asian vireille viime joulukuussa.

Nimistötyöryhmä pyrki ehdotuksessaan neutraaliin nimeen.

”Viitaniemenaukio sopii aukiolle nimeksi, koska se sijaitsee keskeisellä paikalla Viitaniemessä”, nimistötyöryhmä toteaa ehdotuksessaan, jonka päivämääräksi on kirjattu 21. huhtikuuta.

Jyväskyläläiset voivat ottaa kantaa ehdotukseen 5. toukokuuta kello 15:een saakka osoitteeseen Jyväskylän kaupunki, Kirjaamo, PL 193, 40101 Jyväskylä (käyntiosoite Vapaudenkatu 32) tai sähköpostitse osoitteella kirjaamo@jyvaskyla.fi.

Jaroslavl, yksi Venäjän vanhimmista kaupungeista, sijaitsee 250 kilometriä Moskovasta koilliseen. Sen keskusta, jonka läpi virtaa Volga, on Unescon maailman­perintökohde.

Nimensä kaupunki on saanut sen oletetun perustajan, Kiovan ruhtinaan Jaroslav I Viisaan (978–1054) mukaan.

Venäläiset nimet Suomen katukuvassa eivät ole mitenkään jyväskyläläinen ilmiö: Helsingistä löytyy muun muassa Lenininpuisto, jonka nimeksi on ehdotettu sodan takia esimerkiksi Zelenskyinpuistoa.

Muutoshaluihin on ottanut kantaa Kotimaisten kielten keskus (Kotus), jota tavataan konsultoida nimistöä koskevissa asioissa. Kotus julkaisi 2. maaliskuuta 2022 tiedotteen, jossa se pui venäläisiä paikannimiä Suomessa. Kotuksen mukaan nimenmuutostoiveet ovat inhimillisiä ja ymmärrettäviä, mutta eivät paras tapa osoittaa tukea Ukrainalle.

”Paikannimen tehtävä on yksilöidä kohteensa ongelmitta; vakiintuneet, pysyvät nimet tekevät sen parhaiten. Siksi paikannimiä ei tulisi antaa eikä muuttaa poliittisin perustein”, Kotus kirjoittaa.

”Keskeisen kadun nimenmuutos aiheuttaa väistämättä ongelmia oikeiden paikkojen löytymisessä ja vaivaa sadoille ihmisille ja yrityksille, joiden osoitteet muuttuvat.”

Jos suunniteltu nimi ei ole osoite, sen muuttamista voi kuitenkin Kotuksen mukaan harkita hieman herkemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat