Oriveden kaivoksen tyhjentäminen alkaa ensi viikolla – Poliisi epäilee törkeää ympäristön turmelemista

Tutkinnassa on kyse kaivoskuiluun säilötyistä jätteistä. Pirkanmaan ely-keskus on katsonut, että kyseessä on laiton kaatopaikka.

Rikosepäily liittyy Dragon Mining -yhtiön kaivostoimintaan Pirkanmaan Orivedellä. Yhtiön kaivosalueelta on löydetty huomattava määrä jätteitä, joita epäillään varastoidun laittomasti kaivostunneliin. Suljettu tunneli kuvattuna elokuussa 2019.

Oriveden kultakaivoksen tyhjentäminen alkaa ensi viikolla, tiedottaa Sisä-Suomen poliisi. Tyhjennys alkaa tiistaina 2. toukokuuta. Jos suunnitelmat pitävät, kaivos saadaan tyhjäksi kolmessa viikossa.

Poliisi valvoo tyhjennystä, jonka suorittaa erillinen, kaivostoiminnasta ulkopuolinen urakoitsija.

Oriveden kaivos on rypenyt syytösten keskellä jo vuosien ajan. Sisä-Suomen poliisilaitos aloitti tutkinnan kaivoksella vuonna 2018. Poliisi tutkii kaivostoimintaan liittyvää epäiltyä törkeää ympäristön turmelemista.

Tutkinnassa on kyse kaivoskuiluun säilötyistä jätteistä. Pirkanmaan ely-keskus on katsonut, että kyseessä on laiton kaatopaikka. Kaivosjätteen kaatopaikka on peräisin edellisen omistajan Outokummun ajoilta 1990-luvulta. Poliisin mukaan kaatopaikan käyttö jatkui Dragon Miningin omistusaikoina vuoteen 2016 saakka. Kaivostoiminta Dragon Miningin alaisuudessa alkoi Orivedellä vuonna 2007.

STT kertoi elokuussa 2021, että epäiltynä olisi kolme henkilöä, jotka toimivat tai ovat aiemmin toimineet australialaisen Dragon Mining -kaivosyhtiön johtotehtävissä Suomessa. Myös kaivosyhtiötä epäillään rikoksesta.

Dragon Mining keskeytti kullanlouhimisen Orivedellä toukokuussa 2019, koska sen mukaan kaivoksen tiedossa olevat varat oli louhittu.

HS:n toimittaja Teemu Muhonen tutustui tammikuussa 2019 Oriveden kaivokseen ja yhtiön toimintaan. Pääset lukemaan jutun tästä.

Ensi viikolla alkavissa tyhjentämistoimissa on tavoitteena tyhjentää alue, jossa jätettä epäillään olevan, ja tuoda se maan pinnalle. Tämä vaihe kestänee kesäkuun loppuun saakka, poliisi tiedottaa.

Tarpeeton oleskelu alueella on kielletty touko-kesäkuun ajan. Myös lennokkien lennättäminen alueella on kielletty 2.–19. toukokuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat