Riihimäkeläisen kerrostalon pihalta paljastui järkyttävä näky huhtikuun lopulla, kun lumet olivat sulaneet. Kerrostalon asukas löysi pihalta valtavan määrän tupakantumppeja.
Kävi ilmi, että asukkaan naapuri oli polttanut savukkeita parvekkeellaan ja viskannut niiden tumpit ulos, kerrostalon pihalle. Tumppeja oli kertynyt talven jäljiltä pihalle vähintäänkin sadoittain.
Tapaus herättää kysymyksiä parveketupakoinnista ja sen lieveilmiöistä. Tupakantumppien lisäksi naapurin sauhuttelusta saattaa kärsiä myös muilla tavoin, jos muihin huoneistoihin kantautuu esimerkiksi paljon tupakansavua.
Mitä naapurin parveketupakoinnille ja sen haittailmiöille voi loppupeleissä tehdä?
Taloyhtiöllä on mahdollisuus hakea roskaamisesta korvauksia, koska kyse on taloudellisen vahingon aiheuttamisesta taloyhtiölle, kertoo neuvontalakimies Tapio Haltia Kiinteistöliitosta.
”Täytyisi ohjeistaa asukasta olemaan heittämättä tupakantumppeja pihalle. Mikäli asukas jatkaisi toimintaansa ja tämä voitaisiin osoittaa, ei ole poissuljettua, että häneltä vaaditaan korvauksia kuluista, joita siivouksesta taloyhtiölle koituu.”
Vaikeampaa on vaikuttaa naapurin parveketupakointiin. Esimerkiksi taloyhtiö ei ole siinä asemassa, että se voisi kieltää tupakoinnin huoneistojen parvekkeilla.
”Taloyhtiöissä voidaan kieltää tupakointi yhtiön yhteisillä parvekkeilla tai ulkotiloissa. Huoneistoparvekkeilla tupakoinnin kieltäminen ei onnistu taloyhtiön omilla keinoilla ilman asukkaan suostumusta. Ei, vaikka taloyhtiöissä enemmistö haluaisi kieltää parveketupakoinnin”, Haltia sanoo.
Mikäli taloyhtiöstä halutaan kokonaan savuton, pitää siitä päättää yksimielisesti yhtiökokouksessa. Lisäksi tarvitaan kirjallinen suostumus niiltä osakkailta, jotka eivät ole olleet edustettuina yhtiökokouksessa.
Lumien sulaminen paljasti järkyttävän näyn Riihimäellä sijaitsevan kerrostalon pihalla.
Osassa uusia kerrostaloja on saatettu kieltää parveketupakointi asukkaiden omilla parvekkeilla. Tällaisissa tapauksissa rakennuttaja on kieltänyt tupakoinnin yhtiöjärjestyksessä jo ennen asuintalon valmistumista.
Kolmas tapa on hakea tupakointikieltoa kunnalta. Hakemisesta päätetään yhtiökokouksessa, mutta sitä ennen on hankittava riittävästi todisteita parveketupakoinnin haitoista ja kuulla kattavasti asukkaita. Kiellon hakemiseen kunnalta riittää yhtiökokouksen enemmistön päätös.
”Viranomaiselle pitää toimittaa asukkaiden kuulemiset ja myös esimerkiksi näyttöä, että savun kulkeutumista on poikkeuksellisesti parvekkeelta toisten huoneistoon. Tupakointia parvekkeilla ei voida estää yksinkertaisilla keinoilla”, Haltia sanoo.
Hän kuvailee kunnalta haettavan kiellon olevan ennen kaikkea ohjaava, ja sen noudattamista on vaikea vahtia. Kielto ei välttämättä ratkaise naapurin tupakoinnista koituneita ongelmia.
”Aika paljon pitää tapahtua ennen kuin määrätyn kiellon rikkominen johtaisi esimerkiksi kouriintuntuviin sanktioihin.”
Noin kolme viidesosaa suomalaisista kannattaa tuoreessa kyselyssä parveketupakoinnin täyskieltoa Suomessa. Parveketupakoinnin täyskieltoa kannatti vastaavassa kyselyssä alle puolet vastaajista vielä vuonna 2019.
Terveysjärjestö Suomen Ash ry:n teettämissä kyselytutkimuksissa kiellon kannatus on noussut neljän viime vuoden aikana.
Kerrostaloihin haetaan tupakointikieltoa myös huhtikuun lopussa aloitetulla kansalaisaloitteella, mutta toistaiseksi sillä ei ole kovinkaan suurta kannatusta. Aloitteen oli allekirjoittanut maanantaina reilut 2 000 henkilöä. Jotta kansalaisaloite etenisi eduskuntaan, se tarvitsisi 50 000 allekirjoitusta.
Kansalaisaloitteella vaaditaan lakia, joka kieltäisi tupakan ja sähkötupakan polton kerrostalojen sisällä ja parvekkeella.