Oikeus tuomitsi 22-vuotiaan miehen terrorismi­rikoksesta

Espanjalaismies sai ehdollista vankeutta terrorismi­rikokseen kouluttautumisesta.

Syytetty peitti hupulla kasvonsa kameroilta ensimmäisenä istuntopäivänä maaliskuun lopussa Helsingin käräjäoikeudessa. Miestä avustaa oikeudenkäynnissä asianajaja Joonia Streng (vas.)

| Päivitetty

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi perjantaina 22-vuotiaan espanjalaismiehen kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten. Hän sai rangaistukseksi neljä kuukautta ehdollista vankeutta.

Kyseessä on Suomen rikoshistorian toinen langettava tuomio terrorismirikoksesta.

Syyttäjät vaativat miehelle vähintään puolentoista vuoden vankeusrangaistusta. Syyttäjien mukaan miehen aikomuksena oli osallistua terroristisena taistelijana jihadiin ja terroristijärjestöjen toimintaan Syyriassa tai Länsi-Afrikan valtioissa.

Mies on viettänyt lapsuutensa valtaosin Espanjassa mutta asunut 15-vuotiaasta lähtien Suomessa.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan mies hankki usean vuoden ajan tietoa ääri-islamilaisten aseellisten ryhmien Isisin, al-Shabaabin ja Boko Haramin toiminnasta. Hän sai aineistoa Telegram-viestipalvelun kanavilta ja ryhmistä sekä eräiltä henkilöiltä suoraan.

Materiaali opastaa muun muassa tekemään erilaisia iskuja ja muita rikoksia.

Mies ilmaisi käräjäoikeuden mukaan ihailuaan ryhmien toimintaa kohtaan. Hän myös tuotti itse kuvia ja videoita, joissa hän eläytyi terroristitaistelijan rooliin.

Hän hankki myös rynnäkkökivääriä muistuttavan muovikuula-aseen. Sen käyttöä ja kuljettamista hän harjoitteli niin, että voisi käyttää oikeaa asetta osana aseellisten ryhmien toimintaa.

Lisäksi mies ilmaisi kiinnostusta mennä kyseisten ryhmien koulutusleireille.

Mies myönsi oikeudessa saaneensa aineistoa mutta kiisti terrorismiaikeet.

Hän kertoi olleensa kiinnostunut ryhmien toiminnasta ja erityisesti niiden teologisesta taustasta. Hän myönsi myös olleensa joltain osin ryhmien kanssa samaa mieltä joistain asioista. Mies kuitenkin kertoi aina tuominneensa väkivaltaisen toiminnan.

Hän kertoi teeskennelleensä keskusteluissa ihailua ääriryhmiä kohtaan, jotta hän ansaitsisi keskustelukumppanien luottamuksen ja saisi aineistoa.

Käräjäoikeus ei pitänyt miehen kertomusta uskottavana.

Mies ihaili käräjäoikeuden mukaan aidosti ääriliikkeiden toimintaa ja kouluttautui tarkoituksenaan osallistua siihen.

Käräjäoikeus lievensi miehen rangaistusta, koska kouluttautuminen ei edennyt erityisen pitkälle eikä kouluttautumisen kohteena olleen terrorismirikoksen toteutuminen ollut erityisen todennäköistä.

Mies on jo pääosin suorittanut neljän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksensa, sillä hän oli aiemmin kolme kuukautta tutkintavankeudessa.

Oikeus määräsi miehen menettämään älypuhelimensa ja muovikuula-aseensa valtiolle rikoksentekovälineinä.

Jutun toinen syyttäjä Hannu Koistinen kertoo olevansa tyytyväinen langettavaan tuomioon, vaikka rangaistus olikin syyttäjien vaatimaa lievempi.

Hän huomauttaa, että käräjäoikeus hylkäsi ison osan syyttäjien esittämistä väitteistä, kuten väitteen räjähteiden käyttöön kouluttautumisesta. Hänen mukaansa käräjäoikeus on kuitenkin perustellut ratkaisunsa hyvin.

”Täytyy pohtia, tyydymmekö tuomioon vai haemmeko siihen muutosta hovioikeudessa. Apulaisvaltakunnansyyttäjä ratkaisee sen asian”, erikoissyyttäjä Hannu Koistinen sanoo.

Syytetyn oikeusavustaja ilmoitti perjantaina, ettei hän kommentoi tuomiota julkisuudessa.

Rikoslain mukaan kyseisestä kouluttautumisrikoksesta voidaan tuomita sakkoja tai enintään kolme vuotta vankeutta.

Ennen espanjalaismiehen tuomiota Suomessa oli annettu vain yksi langettava tuomio terrorismirikoksesta. Se tuli Turun puukotuksista, jotka tapahtuivat elokuussa 2017.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Turun puukottajan elinkautiseen vankeusrangaistukseen terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja murhan yrityksistä vuonna 2018. Tuomio jäi lainvoimaiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat