Passin hakijoille voi löytyä vapaita aikoja vasta kuukausien päästä – Näin kierrät jonot

Passijonot voivat vielä kasvaa, kun lomakausi lähenee.

Poliisin lupapalvelutiskeillä eletään vilkkaita aikoja.

Passin hakijoiden on monessa kaupungissa vaikea saada ajanvarausaikaa enää tälle keväälle poliisilaitoksilta.

Helsingissä, Espoossa ja Lahdessa oli huhtikuun lopulla tarjolla ensimmäiset vapaat ajat juhannusviikolle. Vantaalla ja Turussa ajan olisi voinut varata kesäkuun lopulle. Sen sijaan Tampereella ja Jyväskylässä vapaata oli vasta elokuun puolella.

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Jari Friman arvelee, että passijonot voivat kasvaa vielä lomakauden lähetessä. Poliisi kehottaakin ihmisiä hoitamaan matkustus­asiakirjansa kuntoon hyvissä ajoin.

Frimanin mukaan uusi matkustus­asiakirja on yhä mahdollista saada varsin nopeasti, vaikka se edellyttäisi käyntiä poliisilaitoksella.

Asiointi poliisilaitoksella onnistuu ilman ajanvarausaikaa tällä hetkellä kohtuullisen nopeasti Helsingissä. Jonotusaika vaihtelee Frimanin mukaan yleensä puolesta tunnista yhteen tai kahteen tuntiin.

Espoon poliisilaitoksella jonotusaika on lupaesimies Sari Viitasalon mukaan parin tunnin luokkaa, muualla Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella vähemmän.

Myös uusia ajanvarausaikoja tulee Frimanin mukaan edelleen tarjolle nettiin Poliisi.fi-sivustolle, joskin ne varataan nopeasti. Hyvällä tuurilla ajan voi siis saada edelleen varattua lähiviikoillekin.

Ajan voi varata netin kautta myös muualta kuin oman kotikunnan poliisilaitokselta.

Helsingin poliisilaitos myönsi tammi–helmikuussa 33 712 matkustusasiakirjaa. Määrä on yli 2 000 suurempi kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Vuosi 2022 oli Helsingin poliisin lupapalveluissa ennätyksellisen vilkas. Matkustusasiakirjoja myönnettiin yhteensä 209 712 kappaletta. Se on 49 143 enemmän kuin vuonna 2021.

Passihakemus kannattaa tehdä ja maksaa etukäteen netissä Poliisi-fi-sivustolla. Poliisin verkkopalvelu ilmoittaa, vaaditaanko hakijalta käyntiä poliisiasemalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat