Nepalilais­ravintoloitsijat tuomittiin ihmis­kaupasta ja törkeästä kiskonnasta

Nepalilaisravintoloita pyörittänyt pariskunta tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ja suuriin korvauksiin.

HS kertoi jo vuonna 2019 Helsingin poliisin epäilevän nyt tuomittua avioparia ihmiskauppa­rikoksesta liittyen ravintolassaan ja kotonaan työskennelleen henkilön oloihin.

| Päivitetty

Pääkaupunkiseudulla nepalilaisravintoloita pyörittänyt pariskunta tuomittiin perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa ihmiskaupasta ja törkeästä kiskonnasta.

Ihmiskaupan ja törkeän kiskonnan uhreina oli avioparin kaksi entistä työntekijää.

Manju Sharma Karelille tuomittiin yksi vuosi ja kahdeksan kuukautta vankeutta. Vankeusrangaistus on ehdollinen. Ehdollisen vankeuden ohessa hänelle tuomittiin yhdyskuntapalvelua 30 tuntia.

Devi Dutt Sharman tuomio oli yksi vuosi ja kahdeksan kuukautta vankeutta. Myös hänen tuomionsa oli ehdollinen, ja siihen liittyy 30 tuntia yhdyskuntapalvelua.

HS on käsitellyt paljon nepalilaisravintoloiden ihmiskauppaepäilyjä. HS:n maaliskuussa vuonna 2019 julkaistun selvityksen perusteella ravintoloissa tapahtuu laajaa ja systemaattista työntekijöiden hyväksikäyttöä. Taustalla toimii pieni omistajien joukko, jolla on tiivis yhteys toisiinsa.

Molemmat tuomitut velvoitettiin myös maksamaan yhteisvastuullisesti korvauksia molemmille uhreille.

Toiselle uhreista määrättiin korvauksia saamatta olevasta peruspalkasta, palkanlisistä ja lomakorvauksista yhteensä 165 658, 75 euroa, loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 12 000 euroa sekä tilapäisestä psyykkisestä haitasta 3 000 euroa.

Toiselle uhrille määrättiin korvauksia saamatta olevista palkkasaatavista sekä lomarahoista ja lomakorvauksista yhteensä 125 691,95 euroa.

Tämän lisäksi hänelle määrättiin korvauksia vastaajille palautetusta nettopalkan osasta 7 650 euroa, loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 6 000 euroa sekä tilapäisestä psyykkisestä haitasta 1 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tuomittu Devi Sharma on ollut usean nepalilaisen ravintolan omistaja tai osaomistaja pääkaupunkiseudulla. Hän perusti Suomen ensimmäisen nepalilaisen ravintolan 1990-luvulla Helsinkiin.

Lue lisää: Halvan lounaan julma hinta – Suomen nepalilaisissa ravintoloissa pyörii laaja hämärä­bisnes, jossa riisto, uhkailu ja veron­kierto ovat arkea

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat