Pohjois-Suomeen voi sataa tänään yli 20 senttiä lunta

Mikäli vappupäivän aikoo viettää ulkona, kannattaa pukeutua kunnolla.

Nainen ja vappupalloja Mannerheimintiellä Helsingissä 28. huhtikuuta 2023. Ilmatieteen laitoksen mukaan vappua vietetään monin paikoin koleassa säässä.

| Päivitetty

Pohjois-Suomessa sataa lauantaina niin lunta kuin räntääkin, Ilmatieteen laitos kertoo. Kainuun pohjoisosasta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella lunta voi sataa iltaan mennessä paikoin yli 20 senttimetriä. Suureen osaan Lappia on annettu varoitukset huonosta ajokelistä.

Lisäksi moniin Pohjanmaan maakuntiin, Kainuuseen, Pohjois-Savoon sekä Pohjois-Karjalaan on annettu tulvavaroitukset. Alueilla joet voivat tulvia paikoin alavimmille pelloille.

Maan etelä- ja keskiosissa sää on pääosin poutainen ja päivän ylin lämpötila on noin 6–10 astetta. Pilvisyys on vaihtelevaa, ja paikoin voi tulla sadekuuroja.

Vappuaaton eli sunnuntain vastaisena yönä sataa sekä maan etelä- että keskiosissa, ja lännessä voi tulla lunta. Vappuaatto on viileä. Sateisilla alueilla lämpötila on noin kahden ja viiden asteen välillä. Poutaisella alueella lämpöä voi olla kymmenenkin astetta.

Sunnuntain ja maanantain vastainen yö on enimmäkseen poutainen koko maassa, länsiosissa jopa selkeä.

Vappupäivän aamu on pitkälti aurinkoinen ennen kuin taivaalle alkaa kertyä poutapilveä ja myöhemmin mahdollisesti vesi- tai räntäkuuroja. Aurinko kuitenkin pilkahtelee pitkin päivää, ja sää on hieman lämpimämpi kuin vappuaattona. Maan etelä- ja keskiosassa päivän ylin lämpötila on 6‒10 astetta, maan pohjoisosassa 2‒6 astetta.

Lännenpuoleinen tuuli on vappupäivänä kuitenkin varsin voimakasta ja puuskittaista erityisesti rannikkoseuduilla, ja se voi lisätä kylmän tuntua. Mikäli vappupäivän aikoo viettää ulkona, kannattaa pukeutua kunnolla.

Forecan mukaan toukokuun ensimmäiselle viikolle on luvassa tavanomaista kylmempiä lämpötiloja.

Vuosi sitten vappuaaton ylin lämpötila vaihteli maan eteläosan noin 10 asteesta Pohjois-Lapin nollaan asteeseen. Vappupäivä oli koko maassa pari astetta vappuaattoa lämpimämpi. Paikoin tuli vesikuuroja, pohjoisessa myös lumikuuroja.

Keskimääräinen päivälämpötila on vappuna maan etelä- ja keskiosassa 10‒15 astetta, maan pohjoisosassa 5‒10 astetta. Öisin lämpötila laskee maan pohjoisosassa vielä vapun aikaan tyypillisesti pakkasen puolelle. Maan etelä- ja keskiosassa ollaan vappuyönä tavallisesti nollassa tai muutaman asteen plussalla.

Vappu on tänä vuonna siis hieman tavanomaista koleampi, muttei poikkeuksellisen viileä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat