Patsaita lakitetaan tänään perinteikkäästi ympäri Suomea

Vappuun kuuluu hauskanpidon lisäksi myös aatteellisia tapahtumia. Sekä sinimusta liike että Varisverkosto pitävät Tampereella omat kulkueensa.

Mantan lakitus Helsingissä vuonna 2017.

Tänään vietetään vappuaattoa. Helsingissä perinteisiin vappumenoihin lukeutuu Havis Amanda- eli Manta-patsaan lakitus kello 18. Tänä vappuna lakituksen hoitaa Aalto-yliopiston ylioppilaskunta. Manta lakitetaan nyt viimeisen kerran ennen kuin se siirretään konservoitavaksi.

Mantan lakituksella on pitkät perinteet. Sitä lakitettiin luvattomasti jo 1900-luvun alkuvuosina. Lupa lakitukseen heltisi vuonna 1951.

Patsaita lakitetaan vappuaattona myös useissa muissa kaupungeissa.

Jyväskylässä ylioppilaslakin on perinteisesti saanut kirjailija Minna Canthin patsas. Tällä hetkellä patsas on kuitenkin evakossa pysäköintitalon rakennustöiden vuoksi, joten lakki painetaan tänä vappuna suomalaisen kansakoulun isänä pidetyn Uno Cygnaeuksen patsaan päähän kello 18.

Turussa ylioppilaat taas lakittavat Aurajoen varrella sijaitsevan Lilja-patsaan kello 18.30 alkaen.

Tampereella Konsulinsaarella majaileva Kultakutri-patsas lakitetaan vasta sunnuntain ja maanantain välisenä vappuyönä. Tapahtuma alkaa kello 23.30 ja teekkarit painavat lakin patsaan päähän puoliltaöin

Maanantaina eli vapunpäivänä järjestetään perinteikkäitä työväen vappukulkueita, kuten Helsingissä ammattikeskusjärjestö SAK:n kulkue. Se järjestäytyy kello 11 Hakaniemen torilla. Kulkue marssii Kansalaistorille, jossa on muun muassa musiikkiesityksiä sekä Sdp:n puheenjohtajan Sanna Marinin puhe.

Helsingin Narinkkatorilla puolestaan järjestetään Jeesus-marssi kello 11 alkaen. Tapahtuman järjestävät kristilliset mediatalot, kuten Radio Dei, Taivas TV7 ja IRR-TV. Tapahtuman kanssa yhteistyössä on myös Aito avioliitto -yhdistys, joka vastustaa esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta. Yhdistyksen tukijoihin kuuluvat muun muassa kristillisdemokraattien kansanedustajat Sari Tanus ja Peter Östman sekä entinen ulkoministeri Timo Soini.

Vapunpäivänä Helsingissä voi myös laittaa jalalla koreaksi. Perinteisiä vapputansseja järjestetään muun muassa Korjaamolla sekä Vallilassa.

Tampereella teekkarifuksit saavat vapunpäivänä teekkarikasteen Tammerkoskessa kello 13 alkaen. Sitä ennen fuksit kulkevat koko vuosikurssinsa voimin Amurinpuistosta koskenrantaan.

Tänä vappuna Tampereella kokoontuvat omiin kulkueisiinsa myös avoimen rasistinen ja fasistinen puolue sinimusta liike. Tampereella Vappujen vappu -nimistä tapahtumaa mainostaa myös antifasistiseksi itseään luonnehtiva Varisverkosto.

Sinimustan liikkeen verkkosivujen mukaan heidän kulkueensa lähtee Laukontorilta iltapäivällä, ja Sisä-Suomen poliisille tehdyn tapahtumailmoituksen mukaan kulkue päättyy Hämeenpuistoon. Myös Varisverkosto on sosiaalisessa mediassa ilmoittanut pitävänsä puistojuhlan Hämeenpuistossa, mutta kellonaikoja ei lauantaihin mennessä ollut ilmoitettu.

Komisario Jani Mäkilä Sisä-Suomen poliisista kommentoi perjantaina STT:lle, että poliisi pyrkii varautumaan kaikkiin tapahtumiin, jotka sillä on tiedossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat