Vapun­päivän vietto sujunut kalseahkossa säässä pää­osin rauhallisesti

Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila oli maanantaina ylimmillään 6–10 astetta ja maan pohjoisosassa 2–6 astetta.

Vapunpäivän viettäjiä terassilla Mikonkadulla Helsingin keskustassa.

Vapunpäivän vietto on sujunut maanantaina Suomessa pääosin melko rauhallisesti, kerrottiin poliisin johto- ja tilannekeskuksista. Osaltaan juhlintaa hillitsi viileä sää, vaikka lämpötila hieman kohosikin aaton lukemista.

Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila oli maanantaina ylimmillään 6–10 astetta ja maan pohjoisosassa 2–6 astetta.

Helsingissä poliisi tyhjensi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Kaivopuistosta yli 5 000 ihmistä. Puiston tyhjentäminen kesti reilut kaksi tuntia ja sujui poliisin mukaan pääosin rauhallisesti.

Poliisi perusteli Twitter-päivityksessään Kaivopuiston tyhjentämistä yleisellä järjestyksellä ja turvallisuudella sekä sillä, että näin suojattiin ihmisiä rikoksilta ja häiriöiltä.

Vapunpäivänä juhlatapahtumia järjestettiin ympäri Suomen.

Ammattiliitto SAK:n perinteikäs vappukulkue Helsingissä lähti liikkeelle maanantaina noin kello 11.30 Hakaniemen torilta. Helsingin poliisi arvioi Twitterissä, että SAK:n kulkueessa oli mukana tuhansia ihmisiä.

Pääkaupungissa presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio otti maanantaina vastaan perinteisiä vapputervehdyksiä Presidentinlinnan etupihalla ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019.

Vapunpäivänä Tampereella kokoontui omaan kulkueeseensa avoimen rasistinen ja fasistinen puolue sinimusta liike. Tampereella pidettiin vapunpäivänä myös fasismia vastustanut Vappujen vappu -tapahtuma, jota esimerkiksi antifasistiseksi itseään luonnehtiva Varisverkosto mainosti sosiaalisen median kanavillaan.

Sekä sinimustan liikkeen että antifasistien tapahtumat sijoittuivat osittain Tampereen Hämeenpuistoon. Sisä-Suomen poliisi kertoi STT:lle varautuneensa etukäteen osapuolten pitämiseen erillään toisistaan.

Maanantaina iltapäivällä poliisi tiedotti, että kahdelle henkilölle oli annettu Tampereella sakot niskoittelusta. Sakot tulivat siitä, että kaksikko ei suostunut siirtymään poliisin osoittamaan toiseen paikkaan. He olivat mukana ryhmässä, joka poliisin mukaan pyrki häiritsemään sinimustan liikkeen tapahtumaa muun muassa huutelemalla iskulauseita megafonilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat