1800-luvun arvotalo rapistuu keskellä kalleinta kansallismaisemaa – Mistä on kyse?

Frenckellin entinen kolmikerroksinen konttorirakennus Tammerkosken teollisuusmaisemassa on suojeltu. Nyt arvotaloa yritetään myydä. Kaavan mukaan rakennukseen voi tulla esimerkiksi palvelu- tai liiketiloja.

Kaupunki myy Frenckellin konttorin tarjousten perusteella. Rakennuksen tämän hetkinen vuosivuokra olisi yli 59 000 euroa.

| Päivitetty

Tampereen kaupunki myy vuonna 1847 valmistuneen rakennuksen ydinkeskustasta Frenckellin aukion laidalta. Kaupunki myy Frenckellin paperitehtaan entisen konttorin tarjouskaupalla.

Puutarhakatu kakkosen kolmikerroksinen konttori on suojeltu asemakaavalla.

Konttorin tontti on keskustatoimintojen korttelialuetta.

”Se tarkoittaa esimerkiksi kahvilaa, ravintolaa tai hotellia. Yksityisiä asuntoja kaava ei siihen salli”, kertoo maanhankintapäällikkö Ari Kilpi Tampereen kaupungilta.

Rakennus on poistettu toistaiseksi käytöstä sisäilmaongelmien vuoksi. Konttorissa on Kilven mukaan tehty parannuksia, mutta uusi käyttäjä joutuu hänen mukaansa remontoimaan rakennusta.

Paperitehtaan entisen konttorin pinta-ala on 1 658 kerrosneliömetriä.

Entinen konttori on ollut tyhjillään pari vuotta. Viimeksi rakennus oli Kilven mukaan työllisyyspalvelujen käytössä ja sitä ennen kansainvälisen koulun väistötilana.

Konttori kuuluu Museoviraston määrittämään valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön osana Tammerkosken teollisuusmaisemaa.

Myytävän rakennuksen tontin pinta-ala on 861 neliömetriä. Kaupunki aikoo tehdä tontista 40 vuoden vuokrasopimuksen. Tontin tämän hetkinen vuosivuokra olisi yli 59 000 euroa.

Rakennus Frenckellin aukion kulmalla on ollut tyhjillään pari vuotta.

Aamulehti kuvasi entisen konttorirakennuksen juhlavalaistuksessa itsenäisyyspäivänä 2020.

Tontilla on rakennusoikeutta 1 715 kerrosneliömetriä.

Kaupunki järjestää konttorissa esittelytilaisuudet tiistaina 9.5. ja tiistaina 30.5.

Kirjalliset tarjoukset rakennuksesta on jätettävä perjantaihin 16.6.2023 kello 15 mennessä.

Kaupunki myi Frenckellin paperitehtaan tilat konttorirakennuksen viereltä vuosi sitten kiinteistöyhtiölle. Tehtaan hinta oli 14,3 miljoonaa euroa.

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi tammikuussa asemakaavamuutoksen, jolla entinen teollisuuskiinteistö on mahdollista muuttaa toimisto- ja virastokäytöstä majoitus- ja tapahtumapalvelujen keskittymäksi. Museoviranomainen ohjaa jatkosuunnittelua.

Asemakaavaan sisältyvät muutokset eivät muuta Frenckellin rakennusalaa. Nykyiset rakennukset säilyvät.

Kaava antaa mahdollisuuden rakentaa alueelle myös hotellihuoneita ja kattoikkunoita niille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat