Ärhäkkä virus vie pikku­lapsen helposti sairaalaan – Nyt siihen saatetaan saada rokote

Maailmalla on kehitteillä useita erilaisia rokotteita rs-virusta vastaan. Suomessa rokotus­suosituksen valmisteleminen menee ensi vuoteen.

Rs-viruksen aiheuttama tauti on etenkin alle 1-vuotiaille vaarallinen. Pieni lapsi sairaalahoidossa Satakunnan keskussairaalassa.

Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA hyväksyi ensimmäisen rokotteen rs-virusta vastaan. Kertarokote on tarkoitettu yli 60-vuotiaille ja sitä odotetaan käyttöön syksyllä.

Rs-virus on yleinen hengitystie­infektioita aiheuttava virus. Se aiheuttaa vaikeita infektioita etenkin hyvin pienille lapsille ja ikäihmisille.

Rokotekehitystä seurataan Suomessa tarkkaan, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL). Silmällä pidetään muun muassa rokotteiden tehoa, vaikutuksen kestoa ja turvallisuutta.

Kehitteillä on rokotteita kolmelle eri ikäryhmälle: pikkulapsille, odottaville äideille ja yli 60-vuotiaille.

Odottavien äitien rokottamisessa on ideana se, että lapsi saisi äidistä kulkeutuvien vasta-aineiden välityksellä vastustuskykyä virusta vastaan.

Lisäksi Yhdysvalloissa on tullut markkinoille pikkulapsille tarkoitettu vasta-aine. Näitä pistettäviä ja pitkäaikaisia lääkkeitä on valmistanut muun muassa Sanofi ja Astra Zeneca.

Rs-viruksessa rokottamisen kannalta tietää hyvää, ettei virus ole erityisen muuttuvainen. Viruksesta tunnetaan kahta erilaista alatyyppiä: a ja b.

Ennen kuin rokotteiden ottamisesta kansalliseen ohjelmaan Suomessa voidaan tehdä päätös, tarvitaan Euroopan lääkeviranomaisen (Ema) hyväksyntä ja kansallinen asiantuntija-arvio.

Myyntilupia odotetaan useammalle rsv-rokotteelle tulevana kesänä. Emalla on tarkastelussa Pfizerin rokote yli 60-vuotiaille ja rokote raskaana oleville naisille sekä GSK:n rokote yli 60-vuotiaille.

Ennen kuin rokotetta suositellaan rokotusohjelmaan Suomessa, THL selvittää tautitaakkaa ja laskee rokotteiden kustannus­vaikututtavuuden. Yleensä THL perustaa sitä varten työryhmän.

Rs-viruksen aiheuttama tauti on etenkin alle 1-vuotiaille vaarallinen. Suomessa sen ikäisiä joutuu rsv:n vuoksi sairaalahoitoon vuosittain keskimäärin 1 200.

Iäkkäillä vakavalle tautimuodolle altistaa korkea ikä ja perustaudit. Tarkkaa tietoa vuosittain sairaalahoitoon rs-viruksen vuoksi joutuneista iäkkäistä ei ole, sillä rs-virusta ei testata iäkkäillä yhtä matalalla kynnyksellä kuin pikkulapsilla.

Rokottamisen suurin hyöty olisi vakavien tautimuotojen ja sairaalahoitoon joutumisen väheneminen.

Pienellä lapsella on hyvin ahtaat keuhkoputket ja sen vuoksi taudin seurauksena tuleva keuhkoputkentulehdus voi olla hyvinkin vaarallinen. Lisäksi taudin seurauksena voi tulla korvatulehduksia.

”On myös huomioitava, että kyse on myös pitkäaikaisseuraamuksien estämisestä, sillä astman puhkeaminen myöhemmin on yleisempää heillä, jotka ovat sairastaneet rs-viruksen aiheuttaman taudin lapsuudessaan”, Nohynek sanoo.

Rokotussuosituksen valmistelemisessa menee Nohynekin arvion perusteella ensi vuoteen. Lisäksi ei ole läpihuutojuttu, että esitetty rokotussuositus saa valtion budjetista rahaa niin, että rokotetta voitaisiin antaa osana kansallista rokotusohjelmaa. Esimerkiksi vesirokkorokotetta esitettiin ohjelmaan kolmesti ennen kuin rahoitus järjestyi, hän huomauttaa.

”Jos rokotteiden hinnat ovat taivaissa, rokottamisen aloittamisessa voi mennä paljonkin pidempään.”

Toki jo tätä aiemmin rokotteiden tuominen Suomen markkinoille on teoreettisesti mahdollista. Tällöin lääkäri voisi kirjoittaa rokotteeseen reseptin, kuten tilanne on vyöruusurokotteen kohdalla. Sen voi käydä pistättämässä joko julkisella tai yksityisellä sektorilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat