Pakonomaista eläinten keräilyä ja tahallista väki­valtaa – Tällaisia eläin­suojelu­rikoksia Suomessa tehdään

Puolet tutkimuksessa tarkastelluista eläinsuojelu­rikoksista johti yhden tai useamman eläimen kuolemaan.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime syksynä ehdolliseen vankeusrangaistukseen miehen, joka kuljetti rescuekoiria Suomeen erittäin huonoissa oloissa. Useampi koira kuoli kuljetuksen aikana.

| Päivitetty

Suomessa tapahtuvista seura- ja harrastuseläimin kohdistuvista eläinsuojelu­rikoksista yli kolme neljästä sisältää eläimen passiivista kaltoin­kohtelua eli hoidon laimin­lyömistä, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksesta.

”Tavallista on, että eläin oli jätetty ruuatta tai vedettä, sen pitopaikka on likainen tai vaarallinen, muuta sen tarvitsemaa perushoitoa laimin­lyödään tai sille ei hankita eläin­lääkärin hoitoa tai lopetusta sen ollessa sairas tai vammautunut”, sanoo tutkimuksessa mukana ollut väitös­kirjatutkija Elli Valtonen tiedotteessa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin käräjä­oikeuden antamia tuomioita seura- ja harrastuseläimiin kohdistuneista eläinsuojelu­rikoksista ja -rikkomuksista vuosina 2011–2021. Tutkittuja tapauksia oli noin 950.

Puolet kaikista tutkituista eläinsuojelu­rikoksista johti yhden tai useamman eläimen kuolemaan.

Käräjäoikeuksien ratkaisut eläinoikeus­rikoksissa poikkesivat tutkimuksen mukaan toisistaan huomattavasti. Keskenään saman­kaltaisista teoista, esimerkiksi eläimen kuristamisesta tai tukehduttamisesta, sai yhdeltä tuomarilta tuomion vain lievästä eläinsuojelu­rikoksesta, kun taas toinen antoi tuomion perus­muotoisesta eläinsuojelu­rikoksesta.

Samoin eläintenpito­kiellon ja eläinten menettämis­seuraamuksen määräämisessä oli tutkimuksen mukaan suurta vaihtelua.

Noin neljäsosa tutkituista tapauksista sisälsi eläimen väkivaltaista kohtelua. Tyypillisesti tämä tarkoittaa eläimen lyömistä tai potkimista. Eläimiä oli myös puukotettu, kuristettu, paiskottu tai pudotettu korkeilta paikoilta.

Väkivaltaisista eläinsuojelu­rikoksista syytteessä oli yleensä miehiä. Syytetyt olivat myös keskimäärin nuorempia muihin tapauksiin verrattuna.

Tavallisin uhri väkivaltaisissa eläinsuojelu­rikoksissa oli koira. Eläin oli myös puolessa näistä tapauksista jonkun muun kuin tekijän: esimerkiksi tuntemattoman ohikulkijan taikka tekijän perheen­jäsenen tai puolison.

”Tässä on syytä kiinnittää huomiota kansain­välisissäkin tutkimuksissa havaittuun lähisuhde­väkivallan ja eläimiin kohdistuvan väkivallan väliseen yhteyteen. Eläintä saatetaan vahingoittaa, koska sen avulla voidaan esimerkiksi kiristää, kostaa tai muuten vahingoittaa puolisoa tai sukulaista”, Valtonen sanoo tiedotteessa.

Yli kymmenesosa tutkituista tapauksista oli laajamittaisia eläinoikeus­rikoksia. Niiden kohteena oli kerralla vähintään viisitoista eläintä, ja teko oli kestänyt vähintään kaksi kuukautta tai toistunut.

Kaksi kolmesta laajamittaisesta eläinoikeus­rikoksesta johti eläimen kuolemaan. Enimmillään eläimiä oli yksittäisessä rikoksessa satoja.

Laajamittaisista rikoksista syytetyt olivat muita tapauksia useammin keski-iän ylittäneitä naisia. Lähes neljä viidestä laajamittaiseen eläinsuojelu­rikokseen syyllistyneestä koki, että ei ole toiminut rikollisesti.

Laajamittaisissa rikoksissa saattaa tutkimuksen mukaan olla usein kyse eläinten pakonomaisesta keräilystä. Näissä tapauksissa eläinten keräilijä ei itse näe aiheuttavansa kärsimystä eläimille.

Oikaisu 5.5. kello 23.11: Tarkennettu juttuun, että tutkitut eläinsuojelurikokset koskevat ainoastaan seura- ja harrastuseläimiin kohdistuneita rikoksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat