Henkilötunnukset uudistuvat

Digi- ja väestötietoviraston mukaan ensimmäiset uudet henkilö­tunnukset myönnetään noin vuoden päästä.

Nykyisten henkilötunnusten arvioidaan riittävän vielä vuoden 2024 toukokuuhun asti.

Ensimmäiset uudenlaiset henkilötunnukset myönnetään vuoden päästä, arvioi Digi- ja väestötietovirasto (DVV).

Nykyisten henkilötunnusten arvioidaan riittävän vielä vuoden 2024 toukokuuhun asti. Sen jälkeen myönnettävissä henkilötunnuksissa käytetään uusia välimerkkejä. Virasto jatkaa kuitenkin nykyisten henkilötunnusten myöntämistä niin kauan kuin niitä vain riittää.

”Nykyisessä henkilötunnusmallissa tunnuksia on kullekin syntymäpäivälle rajallinen määrä, ja tunnukset ovat käymässä vähiin joiltakin päiviltä”, ylijohtaja Timo Salovaara DVV:stä kertoo tiedotteessa.

Arvio perustuu Salovaaran mukaan keskimääräiseen henkilötunnusten antomäärään vuosina 2016–2021.

”Jos tarve henkilötunnuksille esimerkiksi työperäisen maahanmuuton seurauksena lisääntyy, uusia välimerkkejä voidaan ottaa käyttöön jo tätä aikaisemmin”, Salovaara sanoo.

Vuoden alussa voimaan tullut asetus antaa mahdollisuuden käyttää uusia välimerkkejä ja siten varmistaa henkilötunnusten riittävyyden tulevaisuudessa.

Uudistuksen myötä vuonna 2000 tai sen jälkeen syntyneillä on henkilötunnuksessaan nykyisen A-kirjaimen sijaan B, C, D, E tai F. 1900-luvulla syntyneillä uudet välimerkit ovat Y, X, W, V ja U. 1800-luvulla syntyneille ei määritetä uusia välimerkkejä.

Jatkossa henkilötunnukset voi erottaa siis toisistaan pelkästään eri välimerkki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat