Maksuttomien metsästys­lupien aika on ohi – ”Kaikki käytännöt eivät sovi nykypäivään”

Metsähallitus keskeytti maksuttomien lupien myöntämisen keväällä 2022. Nyt valmistuneessa selvityksessä todetaan päätöksen olleen oikea.

Metsästykseen tarkoitettu ampumatorni Evon retkeilyalueella Riihijärventien läheisyydessä.

Metsähallitus ei enää myönnä maksuttomia metsästys- ja kalastuslupia omatoimiseen eränkäyntiin.

Asiasta kertoi Metsähallitus perjantaina tiedotteessaan.

Helsingin Sanomat uutisoi huhtikuussa, että maksuttomia lupia on myönnetty lukuisille tunnetuille henkilöille, kuten kansanedustajille ja entisille ministereille sekä virka­miehille, yritysjohtajille ja median edustajille.

Lupien myöntäminen keskeytettiin keväällä 2022.

Syksyllä 2022 oikeuskansleri määritteli luvat laittomiksi. Lisäksi Oikeuskanslerinvirasto antoi Metsähallitukselle moitteet metsästyslain vastaisesta toiminnasta.

Oikeuskanslerin mukaan maksuttomia sidosryhmälupia ei voida myöntää omatoimiseen eränkäyntiin. Sen sijaan valtion viranomaisen järjestämä metsästys on osallistujille lain perusteella maksutonta.

Lisäksi oikeuskansleri edellytti, että Metsähallituksen on esitettävä viimeistään 2. kesäkuuta mennessä selvitys maksuttomien tai alennuksella myönnettyjen metsästyslupien verotuksellisesta asemasta.

Nyt Metsähallitus kertoo, että selvitys maksuttomista luvista on valmistunut. Myös Verohallinto on antanut sitä varten lausuntonsa. Verohallinnon mukaan sidosryhmä­luvat sekä valvontaa- ja riistanhoitoa vastaan myönnetyt luvat eivät ole olleet verotettavia etuuksia.

Metsähallitus päätyy selvityksessään siihen, että viime keväänä tehty lupien keskeyttämispäätös oli oikea.

”Pitkä historia päättyy nyt tähän. Oikeuskanslerin kannanotto lopullisesti vahvisti, että kaikki käytännöt eivät sovi nykypäivään”, sanoo erätalousjohtaja Jukka Bisi Metsähallituksesta tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat