Suomi ja Ruotsi valmistautuvat maavoimien yhteis­ostoihin

Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat yhteistyösopimuksen, joka mahdollistaa muun muassa taistelupanssarivaunujen ja tykistön yhteishankinnat.

Suomen ja Ruotsin asevoimien yhteistyö on tiivistynyt viime vuosina. Kuvassa ruotsalainen ja suomalainen sotilas käynnissä olevassa Ruotsin Aurora-pääsotaharjoituksessa Bergan laivastotukikohdassa.

Suomi ja Ruotsi valmistelevat maavoimallisia yhteishankintoja. Maiden asevoimat valmistautuvat myös huoltovarmuuden parantamiseksi rakentamaan niihin yhteisiä koulutus- ja huoltojärjestelmiä.

Mahdolliset yhteishankinnat koskevat muun muassa erityyppisiä panssarivaunuja, panssaroituja ajoneuvoja ja tykistöä.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos tiedotti perjantaina, että se ja Ruotsin puolustusmateriaalivirasto FMV ”syventävät yhteistyötään ajoneuvojärjestelmiä koskevissa hankinnoissa”.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos ja Ruotsin puolustusmateriaalivirasto vastaavat maittensa asevoimien kalustohankinnoista.

Logistiikkalaitoksen johtaja, kenraalimajuri Jari Mikkonen ja Ruotsin FMV:n maajärjestelmäosaston johtaja, prikaatikenraali Jonas Lotsne allekirjoittivat liikkuvien järjestelmien ja niihin liittyvien teknologioiden hankintoja koskevan järjestelyasiakirjan toimeenpanoasiakirjan Tampereella.

Logistiikkalaitoksen mukaan järjestelyasiakirja mahdollistaa Suomen ja Ruotsin väliset liikkuvien järjestelmien yhteishankinnat.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että maat voivat tehdä maavoimien ajoneuvojen yhteishankintoja hyvin laajalla skaalalla.

Yhteisesti hankittavaan kalustoon voivat kuulua esimerkiksi taktiset maastoajoneuvot, panssaroidut ja muut maastoajoneuvot, kevyet ajoneuvot, moottorikelkat, liikkuvat haupitsit ja tykistöjärjestelmät, taistelupanssarivaunut, rynnäkkövaunut, liikkuvat kranaatinheitinajoneuvot ja -järjestelmät, panssaroidut ja muut taktisen liikkuvuuden maastokuorma-autot sekä sotilaskuorma-autot.

Hankittaville liikkuville järjestelmille voidaan rakentaa myös yhteiset koulutus- ja huoltojärjestelmät.

Yhteishankintojen etuna on se, että suuret ostomäärät alentavat hankintahintaa.

Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat samalla yhteisen toimeenpanoasiakirjan, joka koskee taktisen maastoajoneuvon ja siihen liittyvien teknologioiden yhteishankintaa.

Maat tekevät yhteistyötä neuvotellakseen ”huoltovarmuusperusteisen puitesopimuksen taktisen maastoajoneuvon ja siihen liittyvien teknologioiden hankkimiseksi yhdeltä toimittajalta”.

Logistiikkalaitos ei kerro tiedotteessaan tarkemmin, minkälaisesta taktisesta maastoajoneuvosta on kyse, mutta nimitys voi viitata esimerkiksi maastoautoon.

Suomessa esimerkiksi Sisu Auto valmistaa panssaroituja maastoautoja, joita Puolustusvoimat on tähän mennessä ostanut yhteensä kolmisenkymmentä kappaletta.

Maavoimien liikkuvuuteen liittyvät mahdolliset yhteishankinnat ovat hyviä uutisia sekä Suomen että Ruotsin puolustusteollisuudelle.

Erityisesti Ruotsin maavoimia on kylmän sodan jälkeen ajettu voimakkaasti alas. Sen edessä onkin vuosia kestävä uudelleenrakentaminen.

Esimerkiksi Ruotsissa valmistetaan rynnäkköpanssarivaunuja, joita on käytössä molemmissa maissa. Suomessa taas valmistetaan molempien maiden asevoimien käyttämiä panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja.

Kiinnostavaa on, että Logistiikkalaitoksen julkistamassa listassa mainitaan erikseen liikkuvat kranaatinheitinajoneuvot ja -järjestelmät, jotka ovat suomalaisen Patrian erikoisalaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat