Supo avasi legendaarisen Rata­kadun konttorin ovet toimittajalle – Tältä näyttää hylätyssä pää­majassa

Suojelupoliisi esitteli entisiä tilojaan Helsingin Ratakadulla. Supo on siirtynyt väistötiloihin, joista se muuttaa parin vuoden päästä uusiin tiloihinsa Fabianinkadulle.

Helsingin Punavuoren Ratakatu 12:ssa sijaitsee yksi Suomen tunnetuimmista ulko-ovista. Kuva ovesta ja suojelupoliisin (Supo) kyltistä on kuvittanut lukemattomia uutisia.

Vain harvat ulkopuoliset ovat päässeet kurkistamaan oven toiselle puolelle suojelupoliisin tiloihin.

Maanantaina ovi avautui ulkopuolisille hetkeksi, kun suojelupoliisi kutsui viestimiä katsomaan, miltä rakennuksen sisällä näyttää nykyisin.

”Tämä on historiallinen tilanne, että suojelupoliisin ovi aukeaa ensimmäistä kertaa tällä tavalla. Tämä on ensimmäinen mutta myös viimeinen kerta ainakin pitkään aikaan, että näin tapahtuu”, sanoo suojelupoliisin erityisasiantuntija Mari Luukkonen.

Poikkeuksellisen historian talo on nyt suurelta osin tyhjä. Myös suojelupoliisin kyltti on kadonnut ulko-ovesta.

”Kyltti on tallessa. Se irrotettiin suojelupoliisin toimesta”, Luukkonen kertoo.

Suojelupoliisin kyltti on poistettu ulko-ovesta.

Käytävänäkymä Ratakatu 12:ssa

Suojelupoliisi on siirtänyt kevään aikana viimeisetkin toimintonsa rakennuksesta muualle. Supo toimii nyt kokonaan väistötiloissa. Parin vuoden päästä sen on määrä aloittaa uusissa tiloissaan Fabianinkadulla Helsingin Kaartinkaupungissa.

Supo varoitti vieraita etukäteen, että oleskelu rakennuksessa voi aiheuttaa sisäilmaongelmien vuoksi herkimmille oireita. Ne olivat yksi syy, miksi suojelupoliisi muutti pois korttelista.

Miltä rakennuksessa sitten näyttää?

Ei ainakaan nykyaikaiselta toimistorakennukselta.

Rappukäytävät ovat kuin mistä tahansa muusta 1800-luvun lopun asuintalosta. Ratakatu 12 onkin alun perin rakennettu asuinkäyttöön.

Supolaiset kierrättävät viestimien edustajia rakennuksen kolmessa kerroksessa. Ylin neljäs kerros jää näkemättä sisäilmaongelmien takia. Siellä olisi sijainnut Supon päällikön entinen huone sekä talous- ja henkilöstöhallinnon vanhoja tiloja.

Kierros alkaa kolmannesta kerroksesta terrorismin torjunnan yksikön entisistä tiloista, jatkuu toiseen kerrokseen vastavakoilun puolelle ja päättyy ensimmäiseen kerrokseen, jossa sijaitsi arkisto ja hallinnon tiloja.

Ratakatu 12 on tyhjennetty suurelta osin kalusteista. Joitakin on yhä jäljellä.

Lappuja Ratakatu 12:ssa.

Ratakatu 12 kesäkuussa 1981.

Kerroksissa on erikokoisia huoneita huoneiden perään. Joissakin niistä työskenteli yksi supolainen, joissakin useampi. Nyt ne kaikki on tyhjennetty pääosin kalusteista.

Ulkopuolinen voi vain arvailla, mitä seinien sisäpuolella on tapahtunut ja puhuttu vuosikymmenten aikana. Merkkejä huoneiden entisistä käyttäjistä on yhä siellä täällä.

Vastavakoilun entisen kokoushuoneen seinillä on karttoja pääkaupunkiseudusta, lähimaista ja koko maailmasta. Vastavakoilun päällikön entisessä huoneessa seisoo yhä kassakaappi. Yhdellä käytävällä on kehystetty juliste KGB:n entisistä johtajista.

Joitakin vanhoja kalusteita on yhä jäljellä. Moneen niistä on kiinnitetty lappu, jossa lukee ”Poisto”.

Joku on kiinnittänyt yhden huoneen seinään pilailuhämähäkin.

Joidenkin tilojen seiniä ja kattoja koristavat maalaukset. Huoneissa on myös vanhoja kaakeliuuneja.

Nykyaikaisten toimistojen suuret avarat tilat puuttuvat tyystin.

”Työympäristönä tässä rakennuksessa näkyy ja tuntuu, että tämä on vanha rakennus”, Mari Luukkonen luonnehtii.

Vastavakoilun entisen kokoushuoneen seinillä on yhä karttoja.

Juliste Ratakatu 12:n käytävällä.

Suojelupoliisin entiset toimitilat herättävät vahvoja mielikuvia. Näin voi päätellä siitäkin, että Ratakadusta muodostui kansan suussa synonyymi suojelupoliisille.

Kadunnimi juontaa juurensa 1800-luvulle. Tuolloin alueella toimi köysitehdas. Tehtaan köydenpunontarata kulki nykyisen Ratakadun suuntaisesti suunnilleen sen kohdalla.

Ratakatu 12:n rakennus valmistui Ratakadun ja Fredrikinkadun kulmaan vuonna 1896.

Talo oli alkuvaiheessa asuinkäytössä, kunnes siihen muutti suojelupoliisin edeltäjä etsivä keskuspoliisi vuonna 1921. Sen keskeisenä tehtävänä olivat kommunismin vastaiset toimet ja Lapuan liikkeen aktiivien seuraaminen.

Ratakatu 12:n rappukäytävä.

Suojelupoliisin erityisasiantuntija Mari Luukkonen esittelee vastavakoilun päällikön entistä huonetta.

Kaikki Suomen turvallisuuspoliisit ehtivät toimia Ratakatu 12:ssa 102 vuoden aikana. Etsivää keskuspoliisia seurasi juuri ennen sotavuosia valtiollinen poliisi (Valpo). Sitä työllistivät sotavuosina muun muassa vakoojat ja desantit.

Sodan jälkeen kommunistit hyväksyttiin hallitukseen ja perustettiin niin sanottu Punainen Valpo. Suurelta osin kommunistien johtava Punainen Valpo toimi Ratakadulla vuodet 1945–1948.

Ratakatu 12 rakennettiin alun perin asuinkäyttöön.

Näkymä Ratakatu 12:n sisäpihalle.

Suojelupoliisi aloitti toimintansa vuonna 1949. Se toimi aluksi vain Ratakatu 12:n kahdessa ylimmässä kerroksissa.

Muut kerrokset olivat etenkin keskusrikospoliisin, aiemmalta nimeltään rikostorjuntakeskuksen, käytössä. Se muutti Ratakadulta nykyisiin tiloihinsa Vantaalle 1990-luvulla.

Rakennuksessa on toiminut myös muun muassa nykyisen Maahanmuuttoviraston edeltäjä ulkomaalaistoimisto. Myöhemmin koko rakennus tuli suojelupoliisin käyttöön kuten myös suuri osa muusta korttelista.

Supon aikana toiminnan painopiste on siirtynyt kotimaan sisäisistä asioista voimakkaammin ulkoisiin uhkiin kuten kansainväliseen terrorismiin ja vieraiden valtioiden tiedusteluun. Suposta on tullut myös turvallisuuspoliisin sijasta turvallisuus- ja tiedustelupalvelu.

Käytävänäkymä suojelupoliisin entisissä tiloissa Ratakatu 12:ssa.

Suojelupoliisin ulko-ovi Ratakatu 12:ssa vuonna 1982. Tuolloin rakennuksessa toimi myös keskusrikospoliisi.

Ratakatu 12:n tulevaisuus on epäselvä. Yksi vaihtoehto on se, että valtio luopuu rakennuksesta.

Rakennuksen omistaa Senaatti-kiinteistöt. Sen mukaan näyttää siltä, ettei valtiolla ole enää käyttöä tiloille.

Koronapandemian jälkeen toimistotilojen käyttöasteet ovat vähentyneet. Senaatti-kiinteistöjen mukaan on epätodennäköistä, että valtio tarvitsisi Ratakatu 12:sta uutta toimitilaa ja alkaisi peruskorjata kiinteistöä.

Valtion kiinteistöstrategian mukaan valtiolle tarpeettomat tilat myydään pois. Myyntipäätöstä Ratakatu 12:n osalta ei ole tehty.

Entä millaisiin tiloihin Supo muuttaa parin vuoden päästä Fabianinkadulla, Supon päällikkö Antti Pelttari?

”Saamme ensimmäistä kertaa historiassa omat tilat, jotka on suunniteltu varta vasten tarpeisiimme”, hän sanoo.

Hän luonnehtii tulevia tiloja mahdollisimman turvallisiksi ja muunneltaviksi.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoo, että tulevia toimitiloja voi tarvittaessa muunnella. Tilojen käyttötarpeet voivat muuttua tulevina vuosikymmeninä.

Ratakatu 12:n tuleva kohtalo on epäselvä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat