Ähtärin eläin­puiston todellisuus julki: Tilin­tarkastajalta tyly varoitus

Eläinpuistoyhtiössä toivotaan jälleen, että tuleva kesä muuttaisi talouden suunnan.

Pyryksi nimetty urospanda kuvattiin Ähtärissä 17. huhtikuuta 2018.

Pandoistaan tunnetun Ähtärin eläinpuiston talous sukelsi entistä syvemmälle viime vuoden aikana.

Synkät talousluvut paljastuvat tuoreesta tilinpäätöksestä. Tilikaudella 2022 Ähtärin Eläinpuisto oy teki liiketappiota 2,8 miljoonaa euroa, kun edellisenä vuonna tappiota syntyi puoli miljoonaa euroa.

Taustalla on heikko myynti. Liikevaihto putosi edellisen tilikauden 4,6 miljoonasta eurosta 2,9 miljoonaan euroon. Viime vuoden lopussa yrityksellä oli käteistä ja pankkivaroja vain noin 70 000 euroa.

Tilintarkastaja on jättänyt tilintarkastuskertomukseen varoituksen, jossa kiinnitetään huomiota seuraavan tilikauden aikana erääntyvään 6,4 miljoonan euron velkaan:

”Mikäli yhtiö ei onnistu lyhyt- tai pitkäaikaisen rahoituksen uudelleenjärjestelyssä, voi tämä johtaa käyttöpääoman ehtymiseen, rahoitussopimusten irtisanomiseen ja vaikeuksiin yhtiön liiketoiminnan jatkamisessa.”

Yrityksen talouteen liittyy tilintarkastajan mukaan olennaista epävarmuutta, joka ”saattaa antaa merkittävää aihetta epäillä yhtiön kykyä jatkaa toimintaansa”.

Ahdingosta huolimatta eläinpuisto ilmoitti huhtikuun lopussa, että Kiinasta lahjana saadut pandat jäävät vielä Ähtäriin.

Alkuvuodesta eläinpuistoyhtiön hallitus ehti jo tiedottaa pandojen palautusprosessin aloittamisesta. Sitä oli edeltänyt maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen (kesk) ilmoitus, jonka mukaan kohua herättänyt esitys valtion viiden miljoonan euron tuesta vedetään pois.

Nyt yhtiössä uskotaan jälleen, että kesä voi tuoda helpotusta taloustilanteeseen.

”Toivon, että ihmiset äänestävät jaloillaan ja tulevat katsomaan pandoja”, hallituksen puheenjohtaja Risto Sivonen totesi huhtikuussa.

HS tavoitti puistoyhtiön toimitusjohtajan Arja Väliahon puhelimitse tiistaiaamuna. Hänen mukaansa puistoa pyöritetään nyt liiketoiminnan rahavirralla ja markkinointiin panostetaan. Kesällä puisto viettää 50-vuotisjuhliaan.

Väliaho ei halua osakeyhtiön lakiin vedoten kertoa, maksetaanko pandoista tällä hetkellä lainkaan vuokraa Kiinaan. Pandaparin vuokrakulujen on arvioitu olevan miljoonan euron luokkaa vuodessa.

Muutosneuvotteluita on käyty, ja talvikaudelle toimintaa supistettiin normaalista. Seuraavan kerran pandojen jatkoa Ähtärissä arvioidaan syksyllä, Väliaho kertoo.

Kesän 2022 aikana eläinpuistossa toivottiin kovasti, että pandapari saisi pennun, minkä uskottiin lisäävän puiston vetovoimaa matkailijoiden keskuudessa.

Ensin Lumi ja Pyry parittelivat luonnollisesti, minkä jälkeen Saksasta saapunut eläinlääkäriryhmä teki keinosiemennyksen Pyryn siemennesteellä.

Pentua ei tullut. Tänä kesänä operaatiota ei toisteta, kertoo toimitusjohtaja Väliaho.

”Tänä vuonna ei ole lähdetty siihen, että pentua haviteltaisiin. Pidetään välivuosi.”

Ähtärissä on jo pitkään toivottu, että valtio voisi auttaa pandojen kalliiden ylläpitokulujen hoitamisessa. Esteenä on valtiontukisääntely, joka estää pahasti velkaantuneen yrityksen tukemisen.

Tilinpäätös kertoo, että Ähtärin Eläinpuisto oy:n vieraan pääoman eli velan määrä kasvoi tilikaudella 2022 noin 7,5 miljoonaan euroon. Isolta osin kyse on kaupunkikonsernin sisäisestä lyhytaikaisesta lainasta.

Emoyhtiön ohella Ähtärin kaupungin yritysryppääseen kuuluvat toimitiloja hallinnoiva Snowpanda Resort Ähtäri Zoo oy ja majoitustoimintaa harjoittava Hotelli Mesikämmen oy. Myös hotellin tulos putosi viime vuonna tappiolle. Emoyhtiöltään vuokraa perivä toimitilayhtiö teki voittoa noin 350 000 euroa.

Yrityksillä on velkaa yhteensä yli 10 miljoonaa euroa. Oma pääoma on miinuksella.

Rahaa pandojen ylläpitoon on etsitty myös kansalaisilta ja yrityksiltä.

Emoyhtiö kertoo tilinpäätöksessään saaneensa päättyneen tilikauden aikana noin 40 000 euroa ”kumppanuusavustusta” kiinalaisen lentoyhtiöltä Juneyao Airlinesilta.

Kesän 2022 aikana eläinpuistossa toivottiin kovasti, että pandapari saisi pennun, minkä uskottiin lisäävän puiston vetovoimaa matkailijoiden keskuudessa. Tälläkin erää toive pennusta jäi täyttymättä.

Pandat tuotiin Ähtäriin tammikuussa 2018.

Juttua täydennettu 9.5. kello 11.32: Lisätty toimitusjohtaja Arja Väliahon kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat