Ehdotus: Miesten välinen seksi vakituisessa suhteessa ei estäisi veren­luovutusta

Fimea esittää, että vakituisessa homosuhteessa elävät miehet saisivat luovuttaa verta. Seksikumppanin vaihtuminen ja useat kumppanit toisivat neljän kuukauden rajoituksen verenluovutukseen.

Fimea ehdottaa muutoksia verenluovuttajien valintaa koskeviin määräyksiin. Kuvassa verenluovutustilanne vuodelta 2019.

| Päivitetty

Miesten välinen seksi ei olisi enää jatkossa este verenluovutukselle. Näin ehdottaa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, joka määrittelee verenluovuttajien valintaa Suomessa.

Jatkossa miehen kanssa vakituisessa parisuhteessa elävät miehet saisivat luovuttaa verta. Muutosesityksen taustalla on Punaisen Ristin Veripalvelun viime vuonna tekemä ehdotus.

Tällä hetkellä miesten välinen seksi aiheuttaa väliaikaisen neljän kuukauden verenluovutuskiellon.

Jatkossa neljän kuukauden verenluovutuskielto seuraisi uudesta, vaihtuneesta kumppanista sekä useista seksikumppaneista.

Kriteeri on sama kuin muillakin potentiaalisilla verenluovuttajilla. Eli jatkossa seksi uuden, vaihtuneen tai usean seksikumppanin kanssa aiheuttaa verenluovuttajalle väliaikaisen neljän kuukauden luovutuskiellon riippumatta henkilön sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai parisuhdemuodosta.

Vakituisessa parisuhteessa miehen kanssa elävät miehet voisivat luovuttaa verta.

Uudistus tulisi voimaan lokakuussa 2023.

Miesten välisestä seksistä johtuva verenluovutusrajoitus on koettu epäoikeudenmukaiseksi ja jopa syrjiväksi.

Veripalvelun mukaan se on kuitenkin perustunut lääketieteelliseen riskinarvioon ja tartuntatautitilastoihin.

Tuoreita HIV-infektioita esiintyy suhteellisesti merkittävästi enemmän miesten välistä seksiä harrastavien joukossa kuin muussa väestössä. Luovutettu veri tutkitaan tarkoin, mutta tuore infektio ei näy laboratorio­tutkimuksissa. Tiukat kriteerit ovat olleet kansainvälisesti kaikkialla veripankeissa.

1990-luvulta lähtien maksullinen seksi ja miesten välinen seksi estivät verenluovutuksen pysyvästi lähes kaikissa Euroopan maissa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana määräykset ovat lieventyneet suurimmassa osassa maita: kiellot eivät ole enää pysyviä vaan määräaikaisia.

Veripalvelun asiantuntijoiden mukaan verenluovuttajan seksikäyttäytymiseen liittyvää riskiä voidaan hallita, vaikka kriteereitä muutettaisiin. Veripalvelun mukaan uudistusta tukevat muiden maiden kokemukset, tieteelliset julkaisut ja suurten Euroopan maiden tekemät laajat katsaukset.

Kriteerien uudistusta tukevat myös Veripalvelun käyttämät herkät infektioseulontatestit, tilastot verenluovuttajien infektiolöydöksistä, jäännösriskilaskelmat ja Suomessa jo käytössä oleva varoaikakäytäntö uudesta seksikumppanista.

Oikaisu 15.5. kello 10.51: Otsikossa luki aiemmin virheellisesti ”Homomiehet saavat ehkä pian luovuttaa verta”. Homomiehet saavat nytkin luovuttaa verta, mutta se on ollut käytännössä vaikeaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat