Varjo esti näkemästä aukkoa lattiassa, ja työntekijä putosi 3,5 metriä

Työntekijä oli pyytänyt aiemmin lisävalaistusta työmaalle. Hän putosi, koska ei nähnyt aukkoa lattiassa.

Ontelolaattoja nostetaan asennettavaksi. Kuva ei ole työmaalta, jossa onnettomuus tapahtui.

Työntekijä ei nähnyt aukkoa lattiassa ja putosi työmaalla 3,5 metriä. Asiasta kertoo tiedotteessaan Aluehallintoviraston työsuojelu.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi työmaan päätoteuttaja­yhtiön vastaavan työnjohtajan 25 päiväsakkoon ja elementtiasennusta suorittaneen yhtiön työnjohtajan 40 päiväsakkoon.

Onnettomuus tapahtui, kun työntekijä oli matkalla katsomaan työkohdettaan. Työmaalla oli kirkkaita valoja, mutta niistä huolimatta työmaalle jäi varjoja. Työntekijän mukaan voimakkaat varjot estivät näkemästä aukkoa ontelolaattojen ja seinän välissä.

Käräjäoikeus katsoi, että valaistuksen puutteet ja valaistuksesta johtunut varjo olivat olleet osasyynä putoamiselle.

Lisäksi oikeus katsoi, että työnjohtajan on täytynyt havaita voimakkaat varjot. Etenkin, kun pudonnut työntekijä oli ennen putoamistaan pyytänyt lisävalaistusta.

Oikeus katsoi, että onnettomuuteen vaikutti keskeisesti putoamissuojauksen puuttuminen.

Elementtiasennusta suorittaneen yhtiön työnjohtajan mukaan putoamisen suojaamiseksi oli asennettu lippusiima, mutta se oli irronnut. Oikeuden mukaan irtoamisesta ei kuitenkaan löytynyt jälkiä työmaalta.

Käräjäoikeus katsoi, ettei pääsyä putoamisvaaralliselle alueelle ollut estetty eikä aukkoa suojattu. Lisäksi oikeus katsoi, ettei työnjohtaja ollut valvonut putoamissuojauksen toteutumista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat