Hyvinvointi­alueiden ostamien ulko­puolisten palveluiden määrä paisui jo alku­vuonna

Alueet ovat joutumassa ongelmiin, koska ostettuihin palveluihin menee kymmeniä miljoonia suunniteltua enemmän rahaa, käy ilmi ensimmäisistä hyvinvointialueiden osavuosikatsauksista.

Hyvinvointialueet ovat joutuneet ostamaan ulkopuolisia palveluita yli budjettiensa, jotta ihmiset saavat hoitoa.

Hyvinvointialueilta on mennyt alkuvuonna huomattavasti enemmän rahaa ulkopuolisten sote-palveluiden ostoon kuin mitä ne viime vuoden lopussa niihin budjetoivat.

”Näyttää siltä, että ostopalvelumenot ovat todella kovasti paisuneet monella hyvinvointialueella”, sanoo valtiovarainministeriön muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen.

Monella alueella on jouduttu ostamaan ennakoitua enemmän etenkin vuokralääkäripalveluita ja hoivakotien asumispalveluita.

Pohjois-Karjalan Siun soten osavuosikatsauksesta käy ilmi, että tammi–maaliskuun perusteella palveluiden ostot ovat koko vuoden tasolla ylittymässä jopa 60 miljoonalla eurolla.

Siun soten osavuosikatsauksen mukaan suurin yksittäinen syy ostobudjetin roimaan ylitykseen on hoiva-asumista tarjoavien yritysten hintojen korotukset. Niiden kustannusvaikutusten arvioidaan olevan noin 18 miljoonaa.

Sen lisäksi muut sotepalveluiden ostot ovat ylittymässä hieman yli 30 miljoonalla eurolla. Pohjois-Karjalassa ostopalveluihin varattiin alun perin rahaa 40 miljoonaa vähemmän kuin vuonna 2022.

Siun soten kokonaisbudjetti oli alun perin noin 820 miljoonaa, mutta nyt se näyttää kasvavan noin 870 miljoonaan.

Myös Keski-Suomen hyvinvointialueella palvelujen ostoihin on mennyt huomattavasti enemmän rahaa kuin viime vuoden lopussa budjetoitiin.

Osavuosikatsauksen mukaan ostopalveluissa on suurimmat kasvupaineet. Sotepalvelujen ostot ovat Keski-Suomessa toteutumassa 28 miljoonaa euroa talousarviota suurempina.

Katsauksen mukaan suurin osa ylityksestä liittyy asumispalveluiden hintojen korotuksiin. Vuoden 2022 tasoon verrattuna ostettujen palveluiden osuus on tänä vuonna kasvamassa Keski-Suomen hyvinvointialueella jopa neljänneksellä.

Keski-Suomessa hyvinvointialueelle budjetoitiin vuodelle 2023 alun perin 1,1 miljardia euroa, mutta nyt kulujen arvioidaan nousevan selvästi.

Muiden hyvinvointialueiden taloustilanne selviää lähiviikkoina, kun ne julkistavat vuoden ensimmäisiä kolmea kuukautta koskevat osavuosikatsauksensa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat