Suomessa toimii noin sata rikollis­järjestöä, määrä kasvanut voimakkaasti

Poliisiammattikorkeakoulun selvityksen mukaan suuri osa järjestäytyneestä rikollisuudesta jää paljastumatta.

Poliisilla oli vuonna 2012 operaatio Tuusulan Koskenmäessä sijaitsevassa liivijengi Bandidosin kerhotiloissa.

Suomessa toimii tällä hetkellä noin sata poliisin tunnistamaa rikollisjärjestöä, joihin kuuluu arviolta tuhat jäsentä, kerrotaan Poliisiammattikorkeakoulun selvityksessä. Rikollisryhmien määrä on kasvanut voimakkaasti 20 viime vuoden aikana.

Valtaosa tunnetuista toimijoista on rikollisia moottoripyöräjengejä, niiden paikallisosastoja ja tukiryhmiä. Selvityksen mukaan ne muodostavat kuitenkin vain pienen osan vakavasta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta. Suomessa toimii myös useita monimutkaisia verkostoja ja projektimaisia ryhmittymiä, jotka eivät käytä näkyviä tunnuksia, selvityksessä sanotaan.

”Järjestäytyneen rikollisuuden markkinat Suomessa koostuvat suurelta osin huumausaineiden kaupasta, ihmiskaupasta ja erilaisista petoksista. Tämän lisäksi Suomessa on paljastunut yhä enemmän elintarvikeketjun rikollisuutta ja erilaisia ympäristörikoksia”, sanovat selvityksen tehneet tutkijat Pirjo Jukarainen, Marko Juutinen ja Kari Laitinen tiedotteessa.

Selvityksen mukaan suuri osa järjestäytyneestä rikollisuudesta Suomessa jää paljastumatta. Tutkijat sanovat, että järjestäytyneen rikollisuuden vastainen työ ei ole Suomessa vielä riittävän monialaista ja tietoon perustuvaa.

”Lainsäädäntöä tulisikin kehittää siten, että se tukee viranomaisten oma-aloitteista tietojen vaihtoa ja rekisteritietojen yhdistämistä analyysiä varten”, he esittävät.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat