Posti selittää eka­luokkalaisen revittyä kirjettä: ”Mekaaninen häiriö”

Kokkolainen Niina Salo järkyttyi, kun hänen lapsensa kauan odottama koulukirje saapui perille silppuna. Postin mukaan lähetys on todennäköisesti jumittunut kirjelajittelu­koneeseen.

Silputtu koulukirje näyttää koneen repimältä.

Posti repi ekaluokkalaisen odotetun koulukirjeen.

Lapsen äiti, kokkolalainen Niina Salo järkyttyi nähdessään postilaatikkoon tipahtaneen silppukasan.

”Kirje näytti ihan siltä, kuin se olisi mennyt silppurin läpi”, Salo kertoo.

Silputtu kirje kuorineen päivineen oli suljettu Postin kuoreen. Mukaan oli liitetty kirje, jossa Posti pahoitteli lähetyksen vioittumista.

Lue lisää: Posti riipi ekaluokkalaisen odotetun koulukirjeen silpuksi – Posti: ”Mahdoton kommentoida”

Salon mukaan silppu näytti koneen, ei ihmisen aiheuttamalta. Vielä torstaina Postilta kerrottiin Helsingin Sanomille, että yksittäistapausta on ”mahdoton kommentoida”.

Uutisen julkaisun jälkeen Postissa alettiin kuitenkin selvittää tapausta tarkemmin.

”Kun näimme kuvan, aloimme heti selvittää tarkemmin mitä on tapahtunut”, sanoo prosessipäällikkö Annika Kekki.

”Kuvan perusteella näyttää siltä, että kirje on todennäköisesti jumiutunut kirjelajittelu­koneen sisälle ja repeytynyt koneen sisällä. Poiston aikana se on kenties revennyt lisää.”

Kirjelajittelukoneeseen syötetään koneelliseen käsittelyyn soveltuvat lähetykset. Koneessa lähetys kulkee hihnojen välissä ja rullien ympäri, joten koneeseen syötettävien lähetysten tulee olla taipuisia ja riittävän litteitä.

”Kuvan perusteella sanoisin, että kyseinen lähetys on ollut konelajitteluun sopiva, eli kyse on ollut enemmänkin mekaanisesta häiriöstä.”

Koulukirje käsiteltiin Helsingin postikeskuksessa.

”Tarkastimme keskuksen tilanteen edeltävien viikkojen ajalta, eikä koneessa ole ollut laajempaa mekaanista ongelmaa, joka olisi johtanut useamman lähetyksen vaurioitumiseen.”

Kekin mukaan lähetyksen vastaanottajalle olisi tullut lähettää selkeä saatekirje, jossa oltaisiin selitetty syy kirjeen kunnolle.

”On varmasti hämmentävää saada tällainen lähetys. Olemme tapahtuneesta todella pahoillamme.”

Koulukirjeen kaltaiset kirjeiden silppuuntumiset ovat erittäin harvinaisia. Viime vuonna Postin käsittelyssä vahingoittuneiden kirjeiden määrä oli 0,018 prosenttia kokonaisvolyymista. Valtavassa kirjemäärässä se tarkoittaa sitä, että lähetyksiä kuitenkin silloin tällöin vahingoittuu.

”Suhtaudumme niistä jokaiseen vakavasti.”

Posti aikoo käydä tilanteen läpi henkilökunnan kanssa ja täydentää ohjeistustaan saatekirjeiden kirjoittamisen osalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat