Yli kolmannes vanhemmista koki olleensa koronaepidemiasta johtuvana poikkeusaikana itse vastuussa lastensa opetuksesta, selviää Jyväskylän yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamasta kyselytutkimuksesta.
Ne vanhemmat, jotka kokivat olleensa vastuussa lastensa oppimisesta, olivat myös muita vanhempia uupuneempia.
”Erityisen hankalaksi vanhemmat kuvasivat oman ansiotyönsä ja lasten etäopiskelun tukemisen yhdistämisen sekä useiden päällekkäisten roolien toteuttamisen. Jotkut vanhemmista kokivat joutuneensa toteuttamaan vanhemmuuden lisäksi opettajan, erityisopettajan ja koulunkäynninohjaajan roolia”, kertoo dosentti Matilda Sorkkila Jyväskylän yliopistosta tiedotteessa.
Erityisen paljon lastensa etäkoulun tukemiseen käyttivät aikaa tutkimuksen perusteella pienten koululaisten ja erityistarpeisten lasten vanhemmat. He kokivat myös muita vanhempia yleisemmin, että vastuu opetuksesta oli jäänyt heille itselleen.
”Vaikuttaa siltä, että jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevat vanhemmat ovat jääneet lastensa opetuksen kanssa yksin. Tämä asettaa perheet ja lapset niin hyvinvoinnin kuin oppimisenkin näkökulmasta eriarvoiseen asemaan”, Sorkkila sanoo.
Päivittäin ruoanlaitto kouluruokailun puuttuessa kuormitti myös osaa vanhemmista.
”Mahdollisissa tulevissa kriisitilanteissa olisi tärkeää kiinnittää huomiota perheiden ruokatukeen, jolla saattaa olla yllättävän suuri perheiden hyvinvointia tukeva vaikutus”, varhaiskasvatustieteen professori Maarit Alasuutari sanoo.
Jotkut vanhemmista kokivat taas etäopetuksen lapselleen ja perheelleen sopivammaksi kuin lähiopetuksen.
”Tämä tukee aikaisempia tutkimustuloksia siinä, että etäopiskelun vaikutukset perheille eivät ole olleet vain yhdenlaisia tai pelkästään kielteisiä”, Alasuutari sanoo.
Tutkimukseen vastasi 634 kouluikäisten vanhempaa eri puolilta Suomea keväällä 2020.