Poliisi epäilee suomalais-thaimaalaista pariskuntaa paritustoiminnan pyörittämisestä kuudella Suomen paikkakunnalla vuodesta 2014 alkaen lähes kymmenen vuoden ajan.
Poliisi epäilee, että paritusta tapahtui thaihierontapaikoissa Joensuussa, Kuopiossa, Mikkelissä, Jyväskylässä, Kokkolassa ja Seinäjoella. Osa liiketiloista on sijainnut kaupunkien keskustoissa, osa hieman syrjempänä.
Liiketilojen päävuokralaisena oli 57-vuotias thaimaalaistaustainen nainen, jonka epäillään alivuokranneen thaihierontaliiketiloja. Määräaikaiset vuokrasopimukset olivat kestoltaan muutamasta viikosta kuukauteen.
Poliiisi pitää naista rikosvyyhdin pääepäiltynä. Toinen epäilty on naisen hieman yli 60-vuotias aviomies, joka on kotoisin Suomesta. Pariskunta on asunut Jyväskylässä.
Molempia epäillään törkeästä parituksesta ja törkeästä rahanpesusta. He olivat rikosepäilyjen vuoksi tutkintavankeudessa alkuvuodesta.
Liiketiloissa seksiä myyneet naiset ovat poliisin mukaan lähtöisin Thaimaasta. Pariskunta sai heidän toiminnastaan poliisin mukaan taloudellista hyötyä. Seksipalveluita markkinoitiin Seksitreffit-sivustolla.
”Epäillyt tiesivät, että huoneistoissa harjoitettiin seksikauppaa. Epäilemme myös, että he auttoivat osaa asianomistajista myynti-ilmoitusten tekemisessä seksinmyyntisivustoille”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Hannu Kortelainen.
Poliisi epäilee, että pariskunta ansaitsi paritustoiminnalla vuosien aikana yhteensä 200 000 euroa. Se muodostuu muun muassa tuloista, joita he saivat tarjoamalla naisille tiloja seksin myymistä varten.
Poliisin mukaan tyypillisin kuvio oli sellainen, jossa seksinmyyjät maksoivat epäillyille parittajille kiinteän vuokran tietyltä ajalta. Tällöin myyjät saivat itse hieronnasta ja seksikaupasta tulleet tulot kokonaisuudessaan.
Joissakin tapauksissa naisilta ei peritty vastaavaa vuokraa. Tällöin tiloissa työskentelevät naiset saattoivat veloittaa asiakkailtaan esimerkiksi hieronnasta 60 euroa ja seksistä 150 euroa. Tällöin pariskunta sai poliisin mukaan hierontamaksun ja naiset seksin myymisestä tulleet tulot.
Kussakin liikehuoneistossa työskenteli kerrallaan yksi tai kaksi naista, jotka saattoivat myöhemmin siirtyä jatkamaan työskentelyä toisella paikkakunnalla. Poliisi ei osaa arvioida, kuinka monta naista on myynyt seksiä liikehuoneistoissa vuosien mittaan.
”Kyse on aika pienestä piiristä. He ovat tuttuja keskenään”, Kortelainen sanoo.
Esitutkinnassa ei havaittu viitteitä siitä, että naisia olisi pakotettu tai erehdytetty seksityöhön. Monet paritetuista naisista ovat poliisin mukaan tulleet Suomen alun perin avioliiton tai parisuhteen takia.
Poliisin mukaan naiset aloittivat seksityön parisuhteen päättymisen jälkeen, kun heidän taloudellinen tilanteensa heikkeni. Muunlaisen työn saamista vaikeutti se, ettei heillä ollut koulutusta tai kielitaitoa.
Kortelainen luonnehtii tätä asiaa yhteiskunnalliseksi ongelmaksi.
”Tällainen yhteiskunnasta syrjäytyminen on varsin yleistä thaimaalaisilla seksityöläisillä Suomessa. Sisäministeriö teki 15 vuotta sitten selvityksen heidän asemastaan Suomessa, eikä tilanne ole juurikaan parantunut noista ajoista”, Kortelainen sanoo.
Tapauksen esitutkinta on valmistunut, ja rikosepäilyt ovat siirtyneet syyteharkintaan. Esitutkinnan suoritti Helsingin poliisin valtakunnallinen ihmiskaupparikosryhmä.
Alun perin poliisi pääsi Kortelaisen mukaan rikosepäilyjen jäljille Sisä-Suomen ja Itä-Suomen poliisilaitosten saamien vihjeiden perusteella.