Potkupyörällä liikkunut kolmevuotias kuoli auton alle, kuljettajalle sakkoja

Onnettomuus tapahtui Kempeleen keskustassa viime elokuussa.

| Päivitetty

Oulun käräjäoikeus antoi keskiviikkona tuomion tapauksessa, jossa kolmevuotias potkupyöräilijä kuoli auton törmäyksessä.

Autoa kuljettanut hieman yli 40-vuotias mies syyllistyi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja kuolemantuottamukseen. Hän sai rangaistukseksi 70 päiväsakkoa, joista kertyy maksettavaa yhteensä 3 080 euroa.

Onnettomuus tapahtui Kempeleen keskustassa Pohjois-Pohjanmaalla viime elokuussa.

Vanhempansa valvonnassa potkupyöräillyt tyttö jäi auton alle, kun naapuritalosta liikkeelle lähtenyt autoilija ei huomannut häntä.

Autoilija kääntyi pihalta kulkusuunnassaan oikealle ja osui autolla lapseen. Hän kuoli saamiinsa vammoihin.

Auton kuljettaja kiisti oikeudessa syytteet liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta.

Kuljettaja ei mielestään laiminlyönyt ympäristön tarkkailemista eikä siten menetellyt huolimattomasti. Hän luonnehti auton vauhtia tilanteessa ryömintänopeudeksi.

Mikään kuljettajan ajateltavissa ollut varotoimenpide ei olisi puolustuksen mukaan estänyt onnettomuutta, koska mies ei voinut nähdä tyttöä tilanteessa.

Näkyvyys autosta oli kuljettajan mukaan erittäin huono alaviistoon ja auton sivuille muun muassa ikkunapalkkien, auton korkeuden ja keulan muodon vuoksi. Lisäksi pensaat ja postilaatikot rajoittivat näkyvyyttä.

Tilanne selvisi kuljettajalle kääntymisen jälkeen kuulemistaan äänistä. Niistä hän päätteli, että jotain on auton alla.

Kuljettaja piti mahdollisena, että tyttö oli maassa kaatuneena jo ennen törmäystä, koska autoon ei tullut jälkiä törmäyksestä.

Käräjäoikeus päätyi arviossaan siihen, että mies aiheutti huolimattomuudellaan tytön kuoleman.

Tuomion mukaan tyttö oli ollut löytöpaikkansa perusteella sellaisella alueella, johon kuljettaja olisi voinut autosta nähdä. Hänellä oli tuomion mukaan mahdollisuus havaita tyttö, jos hän olisi katsonut pensasaidan jälkeen autosta molempiin suuntiin ennen tielle ajamista.

Autoilijan tarkkailu ei ollut oikea-aikaista eikä riittävää, koska hän ei havainnut missään vaiheessa tyttöä ennen törmäystä.

Kuljettajan vastuun arvioinnin kannalta ei ole käräjäoikeuden mukaan merkitystä sillä, potkutteliko tyttö mahdollisesti keskellä tietä tai mutkitteliko hän. Myöskään sillä ei ole merkitystä, oliko hän ennen törmäystä kaatunut muusta syystä.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat