Seksitautitesteihin pääsy ei toteudu Suomen terveysasemilla suositusten mukaisesti. Asia käy ilmi Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpoint-tukikeskuksen selvityksestä.
Viime syksynä toteutetussa selvityksessä otettiin yhteyttä kahteenkymmeneen terveysasemaan ja näiden ajanvaraukseen. Tarkoituksena oli selvittää, miten hiv- ja muihin seksitautitesteihin pääsy toteutuu Suomessa julkisilla terveysasemilla.
Selvityksessä kävi ilmi, että kahdestakymmenestä terveysasemasta ainoastaan kahdella terveysasemalla seksitautitesteihin ohjattiin oikein. Kolmella terveysasemalla hiv-testiin pääsy evättiin selvityksen mukaan kokonaan.
Erityisen vaikeaa terveysasemilta oli päästä kuppatestiin. Myöskään klamydia- ja tippurinäytteitä ei pääsääntöisesti otettu oikeaoppisesti, vaan ne otettiin vääriltä limakalvoilta.
Monilta terveysasemilta evättiin pääsy testeihin oireettomuuden perusteella, vaikka seksitaudit voivat olla pitkäänkin oireettomia. Oireettomina ne saattavat aiheuttaa kantajalle vakavia terveysongelmia ja yhtenä uhkana on, että ne tarttuvat eteenpäin.
THL:n suositusten mukaisesti hiv-testiin tulisi aina päästä omasta aloitteesta, ilman lääkärin lähetettä, maksutta ja anonyymisti.
Erityisesti hiv-testauksen suhteen oireettomuus ei selvityksen mukaan tulisi koskaan olla peruste, jonka takia terveysasema jättäisi testin ottamatta. Hiv-tartunta voi olla monella vuosia oireeton. Suomessa on arviolta noin 800 hiv-tartunnan saanutta henkilöä, jotka eivät tiedä tartunnastaan.
Hoitamattomana hiv-tartunta voi johtaa hengenvaaralliseen aids-vaiheeseen. Yli 60 prosenttia hiv-tartunnoista todetaan vasta, kun tartunta on edennyt pitkälle tai jopa aids-vaiheeseen.
Hiv-tartunnan saaneen kannalta on tärkeää, että tartunta todetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. THL:n suositusten mukaisesti hiv-testiin tulisi aina päästä omasta aloitteesta, ilman lääkärin lähetettä, maksutta ja anonyymisti.
Seksitautien tartuntamäärät ovat kiihtyneet kuluneen vuoden aikana. Viime vuonna kasvua oli tapahtunut erityisesti tippuri-, kuppa ja hiv-tartunnoissa, joita todettiin lähes kaksinkertainen määrä kuin yleensä vuosittain.
Selvityksen mukaan perusterveydenhuollon testauskäytäntöjä tulisi kehittää, jotta tartuntoja saaneet ihmiset saisivat tarvitsemaansa hoitoa ja tartuntamäärien kasvu saataisiin pysäytettyä.
”Tarvitaan yhtenäiset seksitautien testauskäytännöt ja ohjeistukset, jotka ovat terveysasemien työntekijöille helposti saatavilla”, sanoo Hivpointin asiantuntija Sanna Salo tiedotteessa.
Tällä viikolla Euroopassa vietetään hiv-testausviikkoa. Viikon tarkoituksena on rohkaista terveydenhuollon toimijoita kaikkialla Euroopassa tehostamaan hiv-testausta.