Tulli epäilee: Yritys vei salaa lietettä Ruotsiin

Suomessa toimivan yrityksen epäillään kuljettaneen Suomesta Ruotsiin viisi erää sako­kaivolietettä viime vuoden keväällä.

Tulli on tutkinut ympäristörikkomuksena tapausta, jossa yrityksen epäillään kuljettaneen jätettä ilman vaadittavaa lupaa Suomesta Ruotsiin.

Suomalaisyrityksen epäillään kuljettaneen jätettä ilman vaadittavaa lupaa Ruotsiin. Tulli tiedottaa tutkivansa tapausta ympäristörikkomuksena.

Suomalaisyritys vei lietteen loppukäsiteltäväksi Ruotsiin, mutta se ei hakenut kyseisille jätekuljetuksilleen jätesiirtolupaa.

Yrityksen epäillään kuljettaneen Suomesta Ruotsiin viisi erää sako­kaivolietettä viime vuoden keväällä. Yhteensä jätettä vietiin luvatta Ruotsiin 66 200 kilogrammaa.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että liete on päätynyt Ruotsissa asianmukaiseen käsittely­laitokseen. Tekoa tutkitaan tästä syystä ympäristörikkomuksena, ei ympäristön turmelemisena.

Loppukäsiteltäväksi vietävä jäte vaatii aina sekä Suomen ympäristö­keskuksen että jätteen vastaanottajamaan ja mahdollisten kauttakulkumaiden viranomaisten myöntämät luvat.

”Tulli valvoo jätteiden siirtoa maasta toiseen ja puuttuu, jos luvat eivät ole kunnossa. Lainmukainen jätteiden hävittäminen maksaa, ja usein laittomissa jätesiirroissa vältelläänkin kustannuksia”, kertoo talousrikosyksikön päällikkö Petteri Nevalainen.

Tapauksen esitutkinta on valmistumassa, ja asia siirretään syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle. Tulli valvoo yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa jätteiden kansainvälisiä siirtoja ja niitä koskevien säännösten noudattamista.

Kansainvälisten jätesiirtojen valvonnalla varmistetaan, että siirrosta ei aiheudu riskiä ympäristölle tai ihmisille, ja että jätteet päätyvät asianmukaiseen käsittelyyn.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat